Izabran novi rektor Univerziteta u Beogradu

Profesorka Ivanka Popović izabrana je za novog rektora Beogradskog univerziteta a njen mandat će trajati tri godine.

Profesorka Popović bila je jedini kandidat za rektora, dok njeni protivkandidati – profesor Aleksandar Lipkovski i Miloš Nedeljković nisu dobili potrebnu podršku Senata UB.

Savet Univerziteta u Beogradu ima 33 člana, a današnjoj sednici na kojoj se birao novi rektor prisustvovala su 24. Profesorka Popović dobila je podršku 23 člana, dok je jedan glas bio nevažeći.

Predsednik Saveta UB prof. Branko Kovačević kaže da su novu rektorku za tu poziciju kvalifikovali dosadašnji rezultati.

Podseća da se ona bavi problemima univerziteta celu deceniju , da je bila dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta, prorektor UB.

„Od 2000. godine uvedeno je pravilo da se rotiraju grupacije, da bi se integrisao univerzitet. Sada je na redu bila prirodno- matematička grupacija. Prof. Popović je po obrazovanju prirodnjak, a radi na tehničkoj grupaciji tako da je pomirila dve grupacije“, rekao je Kovačević.

Popović je druga žena rektor u istoriji UB, pre nje jedina žena rektor univerziteta bila je Marija Bogdanović.

Prof. Popović kaže da se nada da će uspeti da ispuni očekivanja akademske zajednice i da odgovarajući doprinos razvoju Univerziteta u Beogradu.

Prioriteti u radu, kako je rekla, biće joj bolje razumevanje javnosti kako funkcioniše UB, ali i da se poveća broj stranih studenata koji studiraju na UB.

„Čekaju nas veliki izazovi zato što se evropska scena visokog obrazovanja ubrzano menja a mi nedovoljno brzo to pratimo. Moraćemo brže da se prilagođavamo promenama i da budemo fleksibilniji u programima obrazovanja koje nudimo“, naglasila je Popović.

Mandat novog rektora počinje 1. oktobra sa početkom nove akademske godine, kada se završava mandat aktuelnog rektora prof. Vladimira Bumbaširevića.

Profesorka Popović redovni je profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Na današnjoj sednici Saveta izabrana su i četiri prorektora i to prof. Petar Bulat sa Medicinskog fakulteta, prof. Gordana Ilić – Popov sa Pravnog fakulteta, prof. Nenad Zrnić sa Mašinskog fakulteta, prof. Petar Marin sa Biološkog fakulteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *