I Lavrov i Šolc mogu da dođu u Srbiju

Premijerka Ana Brnabić rekla je da kada u svetu dve strane ne žele da razgovaraju i ne žele da se saslušaju značajno je da imate zemlju gde mogu da dođu i ministar spoljnih poslova Rusije i nemački kancelar i ocenila da je to teška pozicija, ali najispravnija moguća.

Brnabić je za TV Pink rekla da je jutros razgovarala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji trenutno radi na poseti Sergeja Lavrova i ima čitav niz sastanaka i sa predstavnicima Ruske Federacije i SAD, i Nemačke i EU.

„Neverovatno je da je danas situacija u Evropi i svetu takva da predsednik jedne države treba da se bavi takvim stvarima kao što je logistika putovanja ministra inostranih poslova druge zemlje od koje zavisi da li će on doći ili neće“, navela je Brnabić.

Odgovarajući na pitanje da li će u vezi sa posetom Sergeja Lavrova Srbiji biti mnogo spin-priča, premijerka je rekla da ih već ima.

Na pitanje šta lično očekuje od posete Lavrova, premijerka je ponovila reči predsednika Aleksandra Vučića koje je on izgovorio prilikom nedavnog polaganja zakletve da će u Srbiji dok je on tu, „uvek moći da se čuje i da se čita i Šekspir i Dostojevski i Hemigvej i Gete“.

Ona je dodala da ova poseta stavlja Srbiju u izuzetno tešku situaciju, jer, kako je rekla, u ovom trenutku u svetu niko ni sa kim ne želi ni da razgovara, a još manje neko nekog da čuje.

„Kada imate posetu na ovako visokom nivou kao što je poseta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, pomislili biste da su ljudi, posebno u kriznim vremenima kakva su danas kad je svet na ivici Trećeg svetskog rata, zainteresovani da čuju njegove pozicije koliko god se ne slagali sa njim i mislili da su pogrešne i da nisu u skladu sa međunarodnim pravom“, navela je Brnabić.

Ona je ukazala da se ne može napraviti korak ka miru, ako se ne razgovara i ako se strane ne čuju.

„Postoji valjda nešto što treba da čujete. Postoji valjda, bar neki prostor za dijalog“, poručila je Brnabić.

Predsednica vlade je dodala da se potrudila da preuzme neke zadatke kojima bi se inače bavio predsednik, jer zna koliko se on bori da sačuva našu slobodu u donošenju odluka i mogućnost da branimo sopstvene interese.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *