Dve izložbe i filmski festival najavio Etnografski muzej

Tokom avgusta i septembra Etnografski muzej najavio je  da će prirediti izložbe „Čitanje boja“ i „Strah od smrti – Razotkrivanje“, a na početku jeseni Internacionalni festival etnološkog filma.

Primenom inovativnih rešenja, Etnografski muzej otvara prvu izložbu koja se gleda kroz naočare u boji: ‘Čitanje boja’ autorke Marine Cvetković“, saopštio je Etnografski muzej. Izložbom, čije se otvaranje očekuje krajem avgusta, muzej pokreće „najvažnija globalna pitanja i skrećemo pažnju na probleme zagađenja životne sredine, ali i na perspektive održivog razvoja i cirkularne ekonomije“.

Dan Etnografskog muzeja 20. septembar biće obeležen premijernim predstavljanjem „neuobičajene i intrigantne izložbe“ „Strah od smrti: Razotkrivanje“ autora Saše Srećkovića. „Uz predmete iz srpske, vlaške i meksičke tradicije, posetiocima na dramatičan način otkrivamo kako se odnos prema smrti menjao kroz prostor i vreme i kako smo kao društvo dekonstruisali i banalizovali strah od smrti u svakodnevnom govoru“, kaže se u saopštenju.

Iz Etnografskog muzeja je najavljen za 29. septembar Internacionalni festival etnološkog filma, na kojem će do 5. oktobra biti prikazani filmovi inostrane i domaće produkcije, sa naročitim osvrtom na studentski film. „Posebnu selekciju posvećenu romskom filmu publika će moći da vidi 3. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će kao celina biti predstavljeno pet filmskih ostvarenja o romskoj kulturi i životu njenih nosilaca“, saopšteno je iz muzeja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *