Do Bubanj potoka od juna obilaznicom

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao radove na izgradnji obilaznice oko Beograda, na petlji Avala, koji se ne zaustavljaju ni vikendom, kako bi deonica od Straževice do Bubanj potoka bila puštena u saobraćaj 1. juna, kako je i planirano. Vesić je rekao da je petlja Avala, jedna od dve, uz petlju Bubanj potok, izgrađena na deonici od Straževice do Bubanj potoka, dugoj 9,6 kilometara, navedeno je u saopštenju. „Ukupna dužina obilaznice oko Beograda je 47,7 kilometara i ona se gradi duže od 30 godina, a najviše je urađeno u poslednjih 10“, istakao je ministar. „Obilaznica oko Beograda biće završena do juna, tada će krenuti vozila i moći ćemo da preusmerimo saobraćaj oko glavnog grada“, rekao je ministar i dodao da obilaznica ima dva tunela Beli potok i Straževicu, dva mosta dužine 930 metara i četiri nadvožnjaka. Vesić je istakao i da je potpisan ugovor sa CIP-om za projektovanje nastavka obilaznice od Bubanj potoka do Pančeva, u dužini od 31 kilometar.

„Do marta naredne godine imaćemo završen projekat, sa građevinskom dozvolom, odnosno izdatu građevinsku dozvolu i tada ćemo imati sve uslove da počnemo da gradimo i poslednji deo obilaznice, od Bubanj potoka do Pančeva, sa velikim drumsko-železničkim mostom kod Vinče“ najavio je Vesić. On kaže da početak gradnje zavisi od stanja u budžetu. Vesić ističe da će po završetku tog poslednjeg dela, Beograd dobiti i železničku obilaznicu, pa će sav železnički teretni saobraćaj, kome glavni grad nije odredište, biti izmešten iz centra prestonice. „Ovo je novo lice Srbije, koje je predsednik Aleksandar Vučić ponudio i obećao građanima pre 10 godina, suština te politike je izgradnja velikih infrastrukturnih projekata, zahvaljujući kojima se Srbija razvija, saobraćajno povezuje, a to omogućava i nove investicije i ravnomerni razvoj“, rekao je Vesić.

Ministar kaže da je to Srbija koju svi želimo da vidimo i da je ova obilaznica jedan od simbola te politike. On je ukazao i da će se, kada obilaznica bude „proradila“, saobraćaj na auto-putu kroz Beograd, na „Gazeli“ rasteretiti između 10 i 15 odsto. „Dao sam nalog da se od juna zaustavne trake na ‘Gazeli’ pretvore u žute trake, pa će javni gradski prevoz i taksi vozila prolaziti brže, a gužve će se smanjiti“, rekao je Vesić. Naveo je da će se sa preusmeravanjem saobraćaja na obilaznicu značajno smanjiti zagađenje u Beogradu, a biće i manje saobraćajnih nesreća, jer analize pokazuju da tamo, gde ima obilaznica oko gradova, manje je nezgoda i gužvi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *