Danas leže po 100 evra na račune penzionera

Danas će leći po 100 evra jednokratne novčane pomoći koju Vlada Srbije daje građanima u okviru ekonomskih mera za ublažavanje posledica virusa korona na račune penzionera.

Ministar finansija Siniša Mali kaže da će nakon pezionera 100 evra biti uplaćeno na račune primalaca socijalne pomoći, a zatim i na račune građana koji su se prijavili onlajn ili preko kol centra 0800 101 100, koji je danas počeo sa radom.

„Želeli smo da prvo novac dobiju najstariji sugrađani koji su tokom epidemije virusa korona imali težak period iza sebe. Ovo je način da im zahvalimo“, rekao je Mali za TV Pink.

On je podsetio da za penzioneri i primaoce socijalne pomoći nije bila potrebna nikakva prijava, već su oni po automatizmu dobili pomoć.

Za ostale građane onlajn prijava počela je u sredu 13. maja, a kol centar počeo je da radi jutros.

„Za samo nekoliko sati preko kol centra bilo je 1.711 prijava. Očekujem da će taj broj da se poveća. Zadovoljan sam zato što se 3.080.000 građana Srbije prijavilo od srede do danas preko onlajn aplikacije“, naveo je Mali.

Kako kaže, Srbija je pogodila sa paketom ekonomskih mera, čiji je cilj bio da se sačuvaju radna mesta i spreči zatvaranje faabrika.

Podseća da je 1.052.000 radnika dobilo minimalac, da će se to ponoviti u još dve tranše u junu i julu.

„Želeli smo da nađemo meru da svi budu pokriveni. Izašli smo sa predlogom da preduzeća oslobodimo plaćanja poreza i doprinosa na zarade i poreza na dobit za ovu godinu, imamo isplatu tri minimalne zarade, kredite Fonda za razvoj, kredite banaka sa garancijom države, a zatim 100 evra kao pomoć građanima“, naveo je ministar.

Kako kaže, najveći teret virusa korona podnela je država, koja je pokazala da je dovoljno jaka, stabilna i da u nju građani imaju poverenje.

Ministar ističe da se ne odustaje od petogodišnjeg plana Srbija 2020-2025 godine, da će 14 milijardi evra biti uloženo u vodovodnu i kanalizacionu mrežu, nove autoputeve, stanove za mlade, obrazovanje, zdravstvo….

„Od toga ne odustajemo. Mi smo u rebalansu budžeta ostavili više od tri milijarde dinara za Moravski koridor. Radovi na tom koridoru su krenuli, to je projekat Srbija 2020-2025. To su projekti koji vas čine atraktivnijim za strane investitore, to znači nove fabrike, nova radna mesta. Ne odustajemo od toga“, rekao je on.

Napominje da su se mnogi predsedniku Aleksandru Vučiću smejali kada je rekao da će prosečna plata do kraja 2019. godine biti 500 evra.

„Sada kažemo plata će za pet godina više od 900 evra, penzije će biti preko 400 evra. Kriza sa koronom nas je samo malo usporila, ali to je naš cilj“, zaključio je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *