Cene kvadrata stana u Beogradu naglo skaču

Cene kvadrata stana u Beogradu naglo i nerealno skaču.

Cene u novogradnji koje su enormno visoke bez obzira na lokaciju doprinele su da je prosečna cena kvadratnog metra u Beogradu dostigla neverovatnih 2.200 evra, kaže stručnjak za nekretnine Kaća Lazarević.

Cene su skočile nerealno pre svega, zbog povoljnih kredita sa niskim kamatnim stopama, zbog čega je odnos između ponude i potražnje mnogo veliki, rekla je Lazarević za “Danas”.

Novogradnja je u Beogradu invazivno krenula i zbog toga što ima jako mnogo kupaca koji ne pitaju koliko to košta, a u 90 odsto slučajeva su to mladi ljudi koji misle da u narednih 20 godina mogu da otplate kredit, ističe ona.

“Mladi traže novogradnju, sa garažom u zgradi, i stariji stanovi ih uopšte ne interesuju. To je za investitore bio razlog da dižu cenu i oni su u periodu od godinu dana u vazduh podigli cene”,napomenula je ona.

Ona je naglasila kako je nekada lokacija bila prioritet, ali da to sada više nije slučaj.

“Imamo primer da stan kod Novog groblja gde je cena nekada bila do 1.200 ili 1.300 evra kvadrat, sada košta 1.800 i do 2.000 evra za kvadratni metar novogradnje i da se sve to proda. Mirijevo je skočilo u novogradnji do 1.300 ili 1.400 evra po kvadratu, Lekino brdo je bilo nekada 1.400 evra za kvadrat, sada je 2.000 evra i pritom ne možete da nađete stan”, istakla je Kaća Lazarević.

Za nju je, ipak, kako je rekla, najveći apsurd Novi Beograd, gde cena kvadratnog metra ide i do 3.000 evra, ali i Beograd na vodi, za koji je mnogo više zainteresovanih kupaca nego što stanova ima. Koliko će potrajati ovaj trend, kako je rekla, teško je prognozirati, ali činjenica je da su ovakve skokove cena imali i u drugim zemljama Evrope, ali i da “takav balon pukne kad tad”, te da je samo pitanje vremena.

Lazarević je za taj list rekla i da joj nije poznato da li će biti ukinut PDV na stanove, ali i podsetila da se on u većini slučajeva vraća kod kupovine prvog stana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *