52.Bitef od 13.-22. septembra

U Beogradu se ove godine održava 52. Bitef pod sloganom „Svet bez ljudi”, a Beograd će devet dana biti prestonica svetskog pozorišta, rečeno je na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

U okviru selekcije glavnog programa publika će imati priliku da pogleda predstave koje će izvoditi umetnici iz Slovenije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Estonije, Izraela i Švajcarske.

Program festivala je najavila gradska sekratarka za kulturu Ivona Jevtić, koja je naglasila da je ova manifestacija od velikog značaja za Beograd.

– Kao što smo obećali, Grad Beograd je ove godine Bitef podržao sa 26 miliona dinara, što je dva miliona više nego prethodne godine – rekla je Jevtićeva.

Ona je zahvalila i na nesebičnoj podršci Vlade Srbije i Ministarstva kulture koji su Bitef označili kao jednu od najvažnijih kulturnih manifestacija u zemlji.

– Iz godine u godinu, program je bogatiji i sadržajniji. Ostvaruje se značajna međuinstitucionalna saradnja. Tokom festivalskih dana održaće se deset predstava, koje će se izvoditi u „Sava centru”, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Narodnom pozorištu, Ateljeu 212, Pozorištu na Terazijama i Bitef teatru – zaključila je gradska sekretarka za kulturu.

Od deset predstava, čak devet će izvesti pozorišne trupe iz inostranstva.

Ivona Jevtić je zahvalila ambasadama zemalja učesnica i kulturnim centrima koji su aktivno podržali Bitef.

Posle nje, pristunim novinarima obratila se Ana Fišer-Kam, ambasadorka Izraela.

– Veoma mi je drago da se rad mladog izraelskog umetnika Nadava Barnea našao u glavnom programu ovako velikog festivala. Veoma mi je drago što će se posle nekog vremena na Bitefu naći predstava iz Izraela – rekla je Ana Fišef-Kam, zahvalivši Gradu Beogradu i organizatorima festivala na saradnji.

Miloš Latinović, dikrektor Bitef teatra, ukazao je na značaj podrške Sekretarijata za kulturu i Grada Beograda, a o glavnom i pratećem programu pričao je Ivan Medenica, umetnički direktor festivala.

Na konferenciji o Bitefu pričali su i Frank Bauman, direktor Gete instituta, i An-Loren Viguru, ataše za kulturu Francuskog instituta za kulturu.

Svečano otvaranje ovogodišnjeg Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala održaće se u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na sceni „Ljuba Tadić”. Na otvaranju će biti izvedena predstava „Svita br.3 Evropa”, reditelja Žorisa Lakoste.

Prvog festivalskog dana biće prikazana i predstava „Odilo. Zatamljenje. Oratorijum”, reditelja Dragana Živadinova. Glumci Slovenskog mladinskog gledališča predstaviće se beogradskoj publici u „Sava centru”.

Beogradski internacionalni teatarski festival osnovan je 1967. godine odlukom Skupštine Grada Beograda kao stalna manifestacija od posebnog značaja za grad. Za pola veka postojanja postao je jedan od najznačajnijih festivala za srpsku kulturu, a 1999. godine Bitef je nagrađen specijalnom nagradom „Premio Europa per il teatro” i tako postao prvi internacionalni pozorišni festival koji je nagrađen ovom nagradom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *