27. „srpski Davos“ startovao

27.Kopaonik biznis forum je otvoren,rekordnih 1300 učesnika je okupio.Skup će trajati do 4. marta,centralna tema je „Industrija 4. 0- Izazovi budućnosti“.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio na Kopaonik biznis forumu da su projekcije da će do 2025. godine BDP naše zemlje iznositi 73 milijarde evra, dok će u narednoj deceniji čak biti udvostručen.

Prema njegovim rečima, do takvog rezultata Srbiju će dovesti stabilna makroekonomska politika, javne finansije, ulaganja od 14 milijardi evra u okviru programa “Srbija 2025” u infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, digitalizaciju, ali i pravljenje povoljne situacije za dolazak stranih investitora.

Mali je istakao da je 2019. godina bila ekonomski jedna od najuspešnijih za Srbiju, dodajući i da je bila važna iz dva razloga – završetka mera fiskalne konsolidacije i velike stope rasta.

Ministar finansija je kazao da je stopa ekonomskog rasta prošle godine u Srbiji iznosila 4,2 odsto, navodeći da je u poslednjom kvartalu iznosila čak 6,1 odsto i to uprkos uvođenju kvota na izvoz čelika i prištinskih taksi.

“Da toga nije bilo, stopa ekonomskog rasta bila bi još veća. Sa stopom od 6,1 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine mi smo prva zemlja u Evropi, a kada je reč o ukupnoj stopi, mi smo druga zemlja, odmah iza Mađarske ”, ukazao je Mali i dodao da je u januaru stopa rasta iznosila čak 6,5 odsto.

Govoreći o fiskalnim rezultatima, Mali je naveo da Srbija već četvrtu godinu ima suficit u budžetu i dodao da je za poslednja dva meseca planirala deficit u budžetu, ali da je opet na nuli i da je srpski budžet u plusu za 20 milijardi dinara, jer bolje ide naplata poreza i troškovi se drže pod konrolom.

Ministar je podsetio da je prošle godine povećana i plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto i naveo da je prosečna plata u decembru prešla cifru od 500 evra i iznosila 509 evra.Najavio je i da će iz godine u godinu nastaviti da raste i minimalna cena rada.

Podsetio je da se stopa nezaposlenosti snižava i da je prošle godine bila najniža od kada se prati, odnosno od 1996. godine, dodajući da je iznosila 10,4 odsto, dok je u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila 9,7 odsto.

Osvrnuo se i na priliv stranih direktnih investicija i podsetio da je Fajnenašal tajms naveo da je Srbija u 2019. privukla najviše stranih direktnih investicija u svetu u odnosu na svoju veličinu i da su one iznosile 3,8 milijardi evra bruto u okviru 105 projekata.

Prisutnima se na početku, u ime organizatora obratio predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović. Centralna tema ovogodišnjeg 27. po redu foruma je „Industrija 4. 0- Izazovi budućnosti“, a Vlahović je tom prilikom istakao da su neophodne jasne društvene i političke, nacionalne strategije koje će Srbiju snažno pogurati ka zoni visokog rasta i time iskoristiti šanse koje su teško stečene prethodnih nekoliko godina.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *