2025. biće završen NTP u Kruševcu, vredan 16 miliona evra

Polaganju kamena temeljca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Kruševcu prisustvovala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Polaganjem kamena temeljca počinje izgradnja Regionalng industrijsko-tehnološkog parka u Kruševcu, koji će se prostirati na površini od 10.000 kvadrata u industrijskoj zoni. 2026. godine planirano je otvaranje NTP Kruševac, a investicija je vredna oko šest miliona evra. U Kruševcu, NTP će biti smešten na lokaciji bivše upravne zgrade Hemijske industrije „Župa“ u Dedini i zauzeće površinu od 1,6 hektara, na kojoj će se nalaziti glavna zgrada, konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za više od 200 korisnika. U drugom delu je planirano 14 proizvodnih modula od po 280 metara kvadratnih, a ukupna površina hala je oko 4.000 metara kvadratnih.

U Vladi Srbije su u junu prošle godine potpisani Ugovor o zajmu i Ugovor o projektu između Vlade Srbije i EBRD, kojim je obezbeđeno 80 miliona evra, od kojih će 70 miliona biti opredeljeno za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Čačku, Nišu i Kruševcu, a ostalih 10 miliona za izgradnju BIO 4 kampusa u Beogradu. Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovali su gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, direktorka Biznis inkubator centra Kruševac Martina Manojlović kao i direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

Brnabić je na početku istakla kako je uvek važan dan kada se počinje nešto novo, a Srdbija počinje da gradi projekat koji je obećala u okvriu projekta „Srbija 2027 – Skok u budućnost.“

– Svaki dan samo rad, rad, rad i pritisak. Mnogi su mislili da je plan „Srbija 2027“ bajka, ali vidite da svaki dan počinjeno ili nastavljamo ono što smo počeli. Sigurna sam da ćemo obezbediti da se u Srbiji bolje živi, da prosečna plata bude 1400 evra, da prosečna penzija najmanje 650 evra, i minimalac 650 evra. Da bi to postigli moramo ostvariti sve đto smo obećali. I ovaj projekat je važan deo toga. Ovde sam bila na molbu mog prijatelja Bratislava Gašića na Vidovdan 2022, a na Vidovdan 2021. prvi put smo razgpvarali o tome koje potencijale ima Kruševac i kako mladima da obezedimo da imaju bolje uslove, da ostanu ovde i ovde grade svoje porodice i karijere. Tako smo taj da doneli odluku da gradimo ovde jednu vrtsu NTP i insudtrijsko-razvojni regionalni park i koliko brzo radimo govori to da so dve ipo godine nakon toga ovde i postavljamo kamen temeljac – istakla je premijerka.

Dodala je da Srbija nema vremena za gubljenje i svaki dan mora da se radi na tome da se ostvare svi potencijali kojih Srbija ima mnogo.Kako kaže, ovim Kruševac staje u red svih onih gradova koji imaju naučno-tehnološki park.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *