U čast Jurija Gagarina otvorena izložba i puštene markice

U  PTT Muzeju u Beogradu, otvorena je izložba „Srpska i ruska filatelija o kosmosu“ i promovisana nova serija poštanskih marki “60 godina prvog leta čoveka u kosmos”,povodom jubileja prvog leta Jurija Gagarina u svemir.

Izložbu čine fotografije ruskih kosmonauta Jurija Gagarina, Germana Titova kao i prve žene kosmonauta Valentine Terješkove, a Pošta Srbije zajedno sa korporacijom Roskosmos pustila je u opticaj luksuzno izdanje poštanskih marki sa likovima najznačajnijih ruskih kosmonauta.

Direktor Pošte Srbije Zoran Ðorđević zahvalio je ambasadoru Rusije Aleksandru Bocan-Harčenku na podršci u realizaciji tog projekta kao i Vladi Srbije, ali i zaposlenima koji su, kako kaže, za kratko vreme dizajnirali poštanske marke i na prigodan način oslikali veličinu događaja od pre 60 godina.

„Za ovaj veliki istorijski događaj mala Srbija napravila je poštansku markicu koju su među prvima dobili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin“, rekao je Ðorđević.

Ambasador Bocan-Haračenko istakao je da je današnji događaj još jedna potvrda međusobnog poštovanja Rusije i Srbije.

„Markica slikovito podseća na taj veličanstveni događaj koji se desio samo 15 godina nakon Drugog svetskog rata. Nakon svih razaranja desio se takav iskorak koji je doneo jednu novu epohu u svakom smislu za razvoj ljudske civilizacije“, naveo je ambasador.

Izložba će trajati do prvog juna, a nastala je u saradnji sa Vladom Srbije, korporacijom Roskosmos i a uz podršku ambasade Rusije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *