Za zaposlene u 10.289 preduzeća uplaćeno 596 miliona

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Uprava za trezor Ministarstva finansija jutros je od sedam časova počela da isplaćuje po 36.440 dinara za 16.544 zaposlenih u 10.289 privrednih subjekata.

Pojasnio je da je reč o 60 odsto minimalne zarade za dva meseca odjednom, s obzirom na to da se radi o novoosnovanim preduzećima, koja nisu koristila prvi paket ekonomskih mera pomoći, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar je dodao da će novac dobiti zaposleni u 8.141 preduzeća koja su osnovana u periodu od 15. marta do 20. jula ove godine, kao i zaposleni u 2.148 ostalih privrednih subjekata koji nisu novoosnovani, ali koji ranije nisu koristili mere pomoći.

U novoosnovanim preduzećima uplatu će dobiti 11.074 zaposlenih, a u ostalim preduzećima njih 5.470. „Ukupno smo u tu svrhu izdvojili 596 miliona dinara, a novac bi u toku dana trebalo da bude na namenskim računima svih privrednih subjekata. Želeli smo da u ovaj drugi paket uključimo i novoosnovana preduzeća i da im na taj način damo podstrek za dalje poslovanje“.

Ističe da je dobar signal što su se preduzeća osnivala i u vreme krize, jer to znači da veruju u državu i u poslovno okruženje, ali i da su sigurno prilagodili svoje nove biznise novonastalim okolnostima.

„Ovo je peti mesec da uplaćujemo minimalnu zaradu za zaposlene u privrednim subjektima. To je deo paketa ekonomskih mera od oko 5,8 milijardi evra, što čini 12,5 odsto našeg BDP-a. Ovako obiman paket, u odnosu na veličinu svoje ekonomije, nisu imale ni mnogo bogatije zemlje od nas, a potvrdu da smo na taj način spasili privredu smo dobili i od međunarodnih finanijskih instituacija“, naveo je ministar.

Uspeli smo, navodi, da zadržimo punu zaposlenost, a to pokazuju i podaci o stopi nezaposlenosti koja je u drugom kvaratalu ove godine na istorijskom minimumu od 7,3 odsto.

On je dodao da će početkom oktobra biti uplaćen novac hotelijerima, a u okviru sektorskih mera koje je vlada prethodno donela.U tu svrhu je izdvojeno 1,46 milijarde dinara, a gradski hoteli će dobiti 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu, naveo je Mali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *