Za predsednika Skupštine Srbije izabran Vladimir Orlić

Za predsednika Narodne skupštine Srbije izabran je Vladimir Orlić poslanik Srpske napredne stranke.

Za Orlića je, od 230 poslanika koji su pristupili glasanju, glasalo 154 poslanika, dok je protiv bilo 76 poslanika, a uzdržanih nije bilo.

Izbor Orlića za novog predsednika propratio je višeminutni aplauz u skupštinskoj sali, a predsedavajući Vladeta Janković čestitao mu je na izboru, poželeo uspeh u radu i predao predsedavanje.

Poslanici SNS-a i koalicije koja je učestvovala zajedno sa najvećom parlamentarnom strankom na izborima 3. aprila glasali su za Orlića na čelu parlamenta, kao i oni iz poslaničkog kluba SPS – Ivica Dačić, poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, poslanička grupa PUPS – Solidarnost i pravda, Jedinstvene Srbije, SDPS-a.

Orlića nisu podržale poslaničke grupe Evropski regioni – Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina, Srpski pokret Dveri – Patriotski blok, Zeleno – Levi klub – Ne davimo Beograd – Moramo, Moramo – Zajedno, Demokratska stranka, Narodna stranka Zavetnici, NADA – Novi DSS, POKS, Ujedinjeni.

Konstitutivna sednica počela je u ponedeljak kada je potvrđeno 250 mandata novog saziva Narodne skupštine, a jučerašnje zasedanje, koje je trajalo oko 12 sati sa jednočasovnom pauzom obeležila je rasprava o kandidatu SNS-a za predsednika parlamenta Vladimira Orlića.

Na mestu predsednika Skupštine Srbije Orlić nasleđuje predsednika SPS-a Ivicu Dačića.

Konstitutivna sednica nastavlja se izborom članova skupštinskih odbora, kao i članova delegacija i imenovanjem generalnog sekretara Skupštine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *