Za 70% pala prodaja nepokretnosti,u julu-avgustu opravak

U Srbiji  je za oko 70 odsto smanjen obim tržišta nepokretnosti u periodu vanrednog stanja u odnosu na stanje pre 16. marta,a srpsko tržište nepokretnosti je vredelo tokom vanrednog stanja nešto preko 255 milona evra, što je upola manje nego u i istom periodu prethodne godine.

Prema podacima Rebubličkog geodetskog zavoda (RGZ), cene nepokretnosti nisu padale, a beleži se manji procenat nepokretnosti kupljenih gotovinom nego što je to bio slučaj pre vanrednog stanja, dok je s druge strane povećan procenat prometa stanova u odnosu na sve vrste nepokretnosti.

Od početka godine do uvođenja vanrednog stanja, tržište nepokretnosti je bilo u porastu pa je broj registrovanih ugovora bio 11 procenata veći nego u istom periodu prethodne godine.Međutim, kako je nastupilo vanredno stanje, taj procenat je krenuo u suprotnom smeru.“Ako poredimo mart ove godine sa martom 2019. vidimo da je procenat pao i da je obim tržišta 28 posto manji nego prethodne godine.

U aprilu je obim tržišta pao za 80 posto. Period vanrednog stanja, koji poredimo sa istim periodom prošle godine, pokazuje da se tržište nepokrenosti smanjilo 68 posto“, kaže načelnica Odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti u RGZ-u Ana Ðurković.Vrednost tržišta nepokretnosti je, kaže, bila upola manja tokom vanrednog stanja nego što je bila prošle godine u istom periodu, i ta cifra je u tom periodu iznosila 255 miliona evra.Od tog iznosa, oko 60 posto dolazi od prodatih stanova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *