Za 213 odsto porastao izvoz srpske robe u Kinu

Za neverovatnih 213 odsto u prvoj polovini ove godine  porastao je izvoz srpske robe u Kinu.

Ministar trgovine, Rasim Ljajić, dodao da je deficit u trgovinskoj razmeni između Srbije i Kine još uvek veliki, ali da se može smanjiti privlačenjem novih investicija iz Kine i boljim plasmanom domaće robe na kinesko tržište.

”Još uvek imamo veliki deficit u trgovinskoj razmeni sa Kinom. Nije realno očekivati da postoji balans zbog veličine zemalja i naših ekonomija, ali ohrabruje činjenica da u prvoj polovini ove godine imamo rast izvoza u Kinu za 213 odsto”, rekao je Ljajić novinarima u Sjamenu gde predvodi delegaciju Srbije na Međunarodnom kineskom sajmu investicija i trgovine CIFIT 2019 na kojem je naša zemlja počasni gost.

Kako kaže, sajam CIFIT, koji se održava u kineskom gradu Sjamen, u provinciji Fuđijen, prilika je da se Srbija predstavi kao investiciona i turistička destinacija, da se poveća njena vidljivost na tržištu Kine i privuku nove investicije.

Ljajić je istakao da je trgovina jedna od oblasti saradnje sa Kinom i da je CIFIT odlična prilika da se uspostave direktni kontakti privrednika budući da Srbija oko 50 odsto kineske robe uvozi iz drugih zemalja.

To povećava cenu proizvoda i zato je bolje da uvozimo robu iz prve ruke nego preko Nemačke, Holandije, Slovenije, Hrvatske kao što je sada slučaj. Verujem da na ovom sajmu može doći do novih ugovora i dogovora o saradnji”, kazao je Ljajić.

Govoreći o privrednoj saradnji dve zemlje, Ljajić je naveo da Kina još uvek najviše investira u infrastrukturu u našoj zemlji i da je ukupna vrednost svih projekata koji se zajednički realizuju oko 7,5 milijardi evra.

Takođe, velike su i kineske investicije u srpsku privredu, pre svega, u RTB Bor i Železaru Smederevo.

”Dve kineske kompanije su u prva tri izvoznika u Srbiji, što je veliki uspeh i za te kompanije, ali to govori i o poslovnoj klimi i ambijentu u našoj zemlji”, kazao je Ljajić.

”Sve zemlje se bore da privuku turiste iz Kine. Svake godine više od 150 miliona Kineza putuje širom sveta”, ukazao je Ljajić i podsetio da su po broju dolazala u Srbiju kineski turisti ove godine na prvom mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *