Vučić prisustvuje svečanosti u Parizu povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata

Aleksandar Vučić predsednik Srbije doputovao je u Pariz gde će prisustvovati svečanoj ceremoniji povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. U Parizu predsednik Vučić će se sastati i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na njen zahtev.

Aleksandar Vučić je zajedno sa američkim i ruskim predsednikom Donaldom Trampom i Vladimirom Putinom, kao i drugim liderima obišao izložbu u Muzeju „Orsej“ gde je imao priliku da u neformalnoj atmosferi razgovara sa njima. Nakon toga prisustvovao je koktelu za visoke zvanice.

Svečanostima povodom završetka Prvog rata u prestonici Francuske prisustvovaće mnogi šefovi država i vlada, a među njima i nemačka kancelarka Angela Merkel, sa kojom će se predsednik Vučić sastati danas u devet sati.

Na 100. godišnjicu Prvog svetskog rata, francuski predsednik Emanuel Makron pokrenuo je inicijativu i u Francuskoj napravio centar međunarodnog obeležavanja te godišnjice.

Tako će se u nedelju na jednoj kratkoj ceremoniji sastati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Kompjenju, severno od Pariza, mestu u kome se dešavalo više stvari.

Tamo je, u jednom železničkom vagonu, 11. novembra 1918. godine potpisano primirje između zapadnih sila i Nemačke, a 22 godine kasnije, nakon što je nemačka vojska umarširala u Francusku, Adolf Hitler je primorao francuske vojskovođe na kapitulaciju – u tom istom vagonu.

Vrhunac svečanosti ove godine biće u Parizu, a na tu ceremoniju kod Trijumfalne kapije koja počinje u 11 sati, Makron je pozvao više od 80 šefova država i vlada koje su direktno ili indirektno učestvovale u ratu.

Kako je najavljeno, biće prisutni i američki i ruski predsednik Donald Tramp i Vladimir Putin.

Predsednik Srbije izjavio je, uoči posete, da će u Parizu, imati bilateralne razgovore sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom kao i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

„To je ono što smo do sada zakazali, sve ostalo će biti u okviru manifestacije na kojoj ću sa ponosom nositi naš cvet – Natalijinu ramondu, pošto je Srbija, sila pobednica iz Prvog svetskog rata, na žalost izgubila 1.247.000 ljudi“, rekao je Vučić.

Dodao je da će ukazati na to da je srpski narod proporcionalno broju stanovnika bio jedna od dva najstradalnija naroda u Prvom svetkom ratu, te da zaslužuje posebno mesto u istoriji čovečanstva.

„A i da kažem svim drugima koji su bili na suprotnoj strani, koji su učestvovali u ubijanju Srba, da smo mi veliki narod, da smo sve to uspeli da oprostimo. Jedino što nećemo da zaboravimo nego ćemo da nastavimo da izdajemo knjige i da govorimo o svemu tome kako bi naša deca znala koliko su njihovi dedovi visoku cenu platili za slobodu Srbije. Za nas više vrednosti od srpske slobode, slobode naše zemlje nema“, poručio je Vučić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *