Vojno-policijska svečanost “Odbrana slobode” u Nišu

Vojno-policijska svečanost pod nazivom “Odbrana slobode”  održava se danas u Nišu povodom 9. maja – Dana pobede nad fašizmom. Na svečanosti  učestvuje 4.000 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Program prikaza, koji je počeo intoniranjem himne “Bože pravde”, obuhvata svečani defile pešadijskog ešalona, defile motorizovanog ešalona, nalet vazduhoplovnog ešalona i padobranski desant.

Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova prikazuju danas u Nišu svoju snagu, pripremljenost i sposobnost, na paradi “Odbrana slobode”, u kojoj učestvuje više od 4.000 vojnika i policajaca, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 letelica.

Srpski vojnici i policajci koračaju danas napred istim duhom borbenosti i junaštva kao njihovi preci, i posvećeni pozivu i voleći našu dragu, namučenu, drugu majku Srbiju, poručio je danas komandant Kopnene vojske Vojske Srbije, general-potpukovnik Milosav Simović.

Simović je, u obraćanju na početku parade, istakao da su učesnici prikaza u jedninstvenom stroju, spremni da čuvaju otadzbinu Srbiju, zaštite građane u miru ili ratu, bez obzira na versku, politički ili nacionalnu pripadnost.

Vojno-policijskoj paradi prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Zoran Đorđević, Nela Kuburović i Aleksandar Antić, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, šef BIA Bratislav Gašić, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković…

U Nišu su i predsednik Odbora Saveta Federacije Rusije za spoljnu politiku, Konstantin Kosačov, i ministar odbrane Grčke, Evangelos Apostolakis, sa kojima će se Vučić odvojeno sastati uoči početka parade.

Paradi, u niškom Bulevaru Nikole Tesle, prisustvuju i brojni građani, među kojima ima i onih koji nose srpske zastave, a kako bi svi mogli da prate paradu, u Bulevaru su postavljeni i video bimovi.

Raport predsedniku i komandantu Vojske Srbije podneo je major VS Miša Živković, nakon čega je Vučić izvršio smotru počasne Garde.

Prisutnima se, u ime Vojske Srbije, obratio general potpukovnik Milosav Simović, koji je najavio tok parade.

Na paradi učestvuje više od 4.000 vojnika i policajaca, a biće prikazane sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i tehnika i naoružanje Vojske Srbije.

Program prikaza počinje padobranskim desantom koji će izvesti pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, nakon čega će u defileu nastupiti pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešalon.

Deo pešadijskog ešalona činiće i veterani vojske i policije, a program, koji će trajati oko 80 minuta, upotpuniće egzercir Garde.

Građani će moći da vide i borbena vozila pešadije, tenkove, borbena vozila “hamer”, artiljerijske sisteme “oganj”, borbena vozila “lazar” i artiljerijska oruđa “nora”.

Biće predstavljena i oklopna vozila Žandarmerije, policijska vozila, sredstva iz razvoja preduzeća Odbrambene industrije Srbije – “šumadija” “alas”, “miloš”, “oganj modularni” i “oganj digitalni”.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas u Nišu, uoči parade, s komandantima jedinica Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i resornim ministrima. Sastanku u Komandi Kopnene vojske, koji je počeo oko 9.00, prisustvuju ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Predsednik Srbije izjavio je nakon sastanka sa pripadnicima Vojske u Nišuda je Srbija, uz Mađarsku, Poljsku i Rumuniju, najveći naručilac helikoptera u ovom delu sveta.

“Cilj je da za dve godine možemo da izvedemo 10.000 ljudi na paradu, sa savršenim oružjem, ali se nadam da ga nikada nećemo upotrebiti, rekao je Vučić.

Vučić će se, tokom posete Nišu, sastati i s predsednikom Međunarodnog komiteta Saveta Ruske Federacije Konstantinom Kosačovim, a razgovaraće i s ministrom odbrane Grčke Evangelosom Apostolakisom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *