Vanredno stanje se ukida,ostaju vanredne mere

Na sednici Narodne Skupštine premijerka Srbije Ana Brnabić istaklaje da su se stekli uslovi za ukidanje vanrednog stanja.

Skupština Srbije razmatra Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja koji je podnela Vlada Srbije, uz supotpis predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U uvodnom obraćanju premijerka je navela da je Srbija ispunila svih 6 uslova Svetske zdravstvene organizacije za ukidanje vanrednog stanja, među kojima su dva najvažnija – da 7 dana procenat novozaraženih korona virusom bude ispod 5 odsto i da se značajno smanji broj pacijenata na respiratorima.

“Nećemo ukidati Krizne štabove, oni će nastaviti da rade, nastavićemo da testiramo građane da bismo obezbedili punu sigurnost i da radimo prevenziju za eventualni drugi talas epidemije”, istakla je Brnabić.

Brnabić je najavila da će na sledećoj sednici Kriznog štaba biti jasno određene mere pod kojima će građani ulaziti u Srbiju iz inostranstva, a da ne budu u karantinu.

“Izaći će u petak ili u ponedeljak sa jasnom prepoukom. Razmišljamo da će dokaz biti ili negativan test na koronu koju je osoba prethodno uradila u zemlji iz koje dolazi ili ćemo mi raditi test”, rekla je Brnabić.

Skupština Srbije počela je danas sednicu na kojoj će razmatrati Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, koji je podnela vlada, a sednici prisustvuju premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Poslanici raspravljaju o Predlogu zakona o važenju uredbu koje je Vlada Srbije uz supotpis predednika Republike donela za vreme vanrednog stanja.

Biće ukinuto 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešću u krivičnom postupku.

Do stupanja na snagu neophodnih zakona, nastaviće da važi 15 uredbi koje se odnose na pomoć privredi i poljoprivredi, drumskom saobraćaju, rokove za podnošenje finansijskih izveštaja i rokove u upravnim postupcima.

U predlogu zakona piše da će nadležne izborne komisije 11. maja 2020. doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji.

Predsednika pokreta Dveri Boška Obradovića skupštinsko obezbeđenje iznelo je dana iz sale za sednice, nakon što je, na početku sednice, ušao u salu za zasedanja i poceo da duva u pištaljku, pored govornice, a potom odbio da napusti zasedanje.

Obradović nije želeo da napusti salu, iako ga je predsednica parlamenta isključila sa sednice i popeo se na mesto predsedavajućeg, gde mu je obezbeđnje prišlo, kako bi ga udaljilo iz sale.

Kako nije želeo da izađe, obezbeđenje ga je na kraju iznelo iz sale, a Obradović se u jednom trenutku uhvatio za zastavu, koju je počeo da vuče sa sobom, ali ju je obezbeđenje uzelo i vratilo na mseto.

Predsednica Skupštine Maja Gojković je pre toga izrekla dve opomene Obradoviću, posle čega mu je oduzela reč i isključila ga sa sednice.

Gojković je potom odredila pauzu, kako bi obezbeđenje izvelo Obradovića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *