U Pozorištancetu Puž izvedena predstava za decu iz Zvečanske i hraniteljskih porodica

Povodom Međunarodnog dana deteta Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja organizovalo je  predstavu za decu iz Zvečanske i hraniteljskih porodica u Pozorištancetu Puž  ,u kojoj je  je nastupio Branko Kockica pod nazivom „I deca su građani sveta“.

Na početku predstave mališanima se obratio i čestitao im Dan deteta resorni ministar Zoran Ðorđević.

Ministar je u izjavi novinarima rekao da se Ministarstvo odlučilo da na ovaj način proslavi Dan dece, jer ovaj dan pripada deci.

„Želimo da deca budu glavni akteri, da danas imaju glavnu ulogu, da se njima posvetimo i to je ideja koju ćemo i sledećih godina da sporodimo“, rekao je Ðorđević.

Naveo je i da je juče potpisan i pristup Srbije Globalnom partnerstvu u borbi protiv nasilja nad decom i istakao da je Vlada Srbije i Ministarstvo koje predvodi za sve inicijative koje idu u korist deteta.

Dodao je da se intenzivno radi na unapređenju položaja deteta i istakao da se radi na taj način da to ne bude samo mrtvo slovo na papiru, već da se urade konkretni potezi.

U tom smislu, Ðorđević kaže da se radi na tome da već u sledećem budžetu se odvoje sredstva kako bi se infrastrukturni objekti i uslovi za boravak dece poboljšali.

„Verujem da u godinama ispred nas, a ekonomska situacija daje naznake da će biti sredstava, da će više finansijskih sredstava biti odvojeno za decu“, navodi ministar.

Ðorđević je istakao da je telesno kažnjavanje dece zabranjeno zakonom u Srbiji i dodao da Srbija ima i strategiju i način kako bi nasilje nad decom bilo potpuno iskorenjeno.

Kaže da nije dovoljno da se samo zabrani zakonom, te da se iz tog razloga radi i na edukaciji da nasilje nije način kako se dete vaspitava i kako se neke stvari ispravljaju kod deteta.

Upitan za zakon o dečijem ombudsmanu, Ðorđević kaže da je to u završnoj fazi, te da sada sledi javna rasprava.

„Ja nisam stručnjak u toj oblasti, ali od stručnjaka i nevladinih organizacija sam čuo da je taj zakon odličan, korak ispred vremena, dosta moderan i da će u suštini urediti tu oblast“, navodi ministar.

Ističe da Srbija zaslužuje da ima dečijeg ombudsmana koji će brinuti o našoj deci.

Ðorđević je novinarima najavio da će videti preko ambasada da se napravi pilot projekat u Srbiji poput projekata skandinavskih zemalja u okviru kojeg bi u blizini Gerentološkog centra bili vrtići.

Na taj način, kaže ministar, u vreme odmora, deca bi mogla da se druže sa najstarijima, a to bi značilo, dodaje, za njihovo odrastanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *