U Pekingu potpisan sporazum sa Kinom

Danas je u Pekingu,potpisan ugovor o strateškom partnerstvu za RTB Bor, te više drugih važnih ekonomskih sporazuma.Ugovor je potpisan u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i RTB Bor i kompanije Ziđin potpisao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, a memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Šiđadžuang Džij potpisao je ministar finansija Siniša Mali.

“Danas je veliki i važan dan za građane Srbije. Pet velikih ugovora smo potpisali u Kini. Ugovor o preuzimanju RTB Bor, investicija od 1,460 milijardu dolara. Toliko će doći u Bor u narednih šest godina. Ne moram da pričam koliko će to promeniti istok Srbije, doprineti rastu i RTB i tog dela Srbije i naše celokupne ekonomije. Posle četiri neuspela pokušaja privatizacije od 2006. do 2009, uspeli smo da nađemo partnera koji će starteški sa Vladom razvijati taj za nas veoma važan rudnik i preduzeće, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je ukazao da je potpisan i ugovor sa kompanijom Šandong Linglong oko nove investicije, prizvodnja guma, nove fabrike guma u Zrenjaninu, investicije od skoro milijardu dolara.

To su ogromni ugovori, rezultat višegodišnjeg rada. Imali smo sreću da prodnađemo partnera za Smederevo, sada i za RTB Bor, i nove investcije u Zrenjanin, objasnio je Mali.

Rekao je da je važno da se svaka prilika kada se susreću predsednik Aleksandar Vučić i šef kineske države Si Điping iskoriste za razgovor o novim mogućnostima, šansi za investicije.

To za građane Srbije znači višu stopu rasta, veću zaposlenost, veće plate i penzije, naglasio je on.

Mali je podsetio da smo druga zemlja u Evropi po ekonomskom rastu za prvih šest meseci 2018. godine, i da sa ovakvim investicijama i ulaganjima od strane kineskih partnera imamo pravo da kažemo da u narednih godinu do tri možemo i moramo da budemo zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi.

Ministar Mali je takođe potpisao i Memorandum o razumevanju Republike Srbije i Šandong provincijske transportne grupacije, kao i Protokol o realizaciji Memoranduma o razumevanju Republike Srbije i kompanije Landžou Guantung. Pored toga ministar Mali potpisao je i ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta nadzora u saobraćaju između Republike Srbije i kompanije Huawei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *