U Pančevu startovalo novo postrojenje „Duboka prerada“

Na otvaranju postrojenja „Duboka prerada“ koji je ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, predsednik Vučić je istakao da ništa na prostoru bivše SFRJ ne može da se meri s ovim u Pančevu.

Pritiskom na taster,postrojenje je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prethodno su generalni direktor Gaspromnjefta Aleksandar Ðukov i ministarka rudarstva i enegetike Zorana Mihajlović deaktivirali sigurnosni sistem, u komandnoj sali rafinerije.

Projekat je modernizovao rafineriju i povećao efikasnost prerade, a vredan je više od 300 miliona evra.

Ništa na prostoru bivše SFRJ ne može da se meri s ovim u Pančevu

Ništa na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa ovim u Pančevu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, na svečanosti pokretanja novog postrojenja „Duboka prerada“, u pančevačkoj Rafineriji.

Vučić je istakao da je Srbija danas dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu, i širem od prostora bivše Jugoslavije.

„Sve na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa ovim što imamo u Pančevu. Sve je urađeno na najsavremeniji način, uz upotrebu digitalizacije“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, kada peć, koja dovodi do temperature od 504 stepena, radi u punom kapacitetu, a jedva se čuje, znači da nema buke.

Uz to, vodilo se računa o zaštiti životne sredine, koja je stavljena na prvo mesto, pa će biti znatno manje prašine i štetnih čestica i čak 98 odsto manje količine sumpor-dioksida i sumpornih jedinjenja nego što je bio slučaj do sada.

Vučić se prisetio i da je pre tri godine, prilikom postavljanja kamena temeljca, malo verovao da će sve sa uspehom biti završeno.

„Ali, srećom, ljudi koji su radili i gradili fantastičnu konstrukciju, 96 metara visine i doneli fascinantne peći od 200 tona, napravili su jedno od najmodernijih postrojenja i imali su više vere i znanja od mene“, primetio je Vučić. povodom postrojenja, čija je gradnja počela pre tri godine.

Novo postrojenje i modernizacija Rafinerije važni su, kaže, jer će, između ostalog popraviti i poziciju NIS-a na tržištu.

On je konstatovao da je danas veliki dan za Srbiju, ali i za dalje unapređenje odnosa Srbije i Rusije i stvaranja još većeg poverenja i bliskosti dve zemlje.

„To nije potvrda samo naših bratskih odnosa, u koje niko nikada nije sumnjao, već i zajedničke efikasnosti, zajedničkog dobrog rada i rezultata“, poručio je Vučić.

Rusi „širom otvorili vrata“ za dogovor o Petrohemiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je postignut dogovor sa predstavnicima Gaspromnjefta da se formiraju stručni timovi, koji će razmotriti privatizaciju Petrohemije.

„Još jedna važna vest za građane. Znate da smo sa MMF i Svetskom bankom već godinama imali probleme sa Petrohemijom i danas smo ne samo odškrinuli već širom otvorili vrata dogovoru sa Gaspromenjftom“, rekao je Vučić.

Zahvalio je generalnom direktoru Gaspromnjefta Aleksandru Ðukovu što ima hrabrosti da donosi teške odluke.

„U Petrohemiji imamo 1.320 radnika i čini mi se da smo bilizu da nađemo rešenje i za njih i za hemijhsku industriju Srbije. Zato će Ðukov danas a mi do sutra formirati radnu grupu, najbolji tim da to rešimo zajednički sa Rusima“, istakao je Vučić.

Kaže da je to velika stvar za Srbiju, ali da nije lak zadatak za NIS, niti za našu državu.

Uveren sam da zajednički to možemo da napravimo, dodao je Vučić.

Naftna industrija Srbije je ranije objavila da je završetkom projekta „Duboka prerada“ Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmoderniji i „najzelenijih“ u regionu.

Početak rada „Duboke prerade“ donosi brojne ekološke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenju emisija gasova i praškastih materija u vazduh.

Na taj način unapređena je ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije.

Prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, doneće do 98,8 procenata smanjenje emisije SO2, 58,2 procenta manje emisije praškastih materija, 9,8 posto smanjenja emisije NO2 i unapređenje energetske efikasnosti Rafinerije.

Pored toga, na novom postrojenju zaposleno je 63 domaćih stručnjaka.

Projekat je omogućio proizvodnju veće količine najkvalitetnijih goriva: dizela, benzina i tečnog naftnog gasa.

Takođe, počinje i domaća proizvodnja naftnog koksa, koji se do sada uvozio, što će dodatno unaprediti energetsku stabilnost Srbije.

U izgradnju novog kompleksa „Duboka prerada“ uloženo je više od sedam miliona radnih sati, na projektu je prosečno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a više od 80 odsto angažovanih radnika bili su lokalni izvođači.

NIS je ranije saopštio da završetak tog projekta ne znači i kraj modernizacije kompleksa za preradu nafte u Pančevu i najavio da će vodeći akcionar NIS-a ruska kompanija Gasprom njeft i Republika Srbija nastaviti da ulažu i jačaju konkurentnost rafinerije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *