U inostranstvu tri puta više glasača nego 2020.godine

Oko 40.000 državljana Srbije koji žive u inostranstvu a koji su se prijavili za glasanje,moći će da iskoristi svoje biračko pravo ove godine na izborima 3. aprila,što je gotovo tri puta više nego na izborima 2020. godine.

Ove godine, za glasanje na predsedničkim, vanrednim parlamentarnih i lokalnim izborima u 13 samouprava, diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) Srbije u inostranstvu prijavilo se 39.777 naših državljana, dok je pre dve godine bilo njih 13.000.

Oni će u nedelju moći da glasaju na 77 biračkih mesta, što je skoro dvostruko veći broj birališta u dijaspori u odnosu na parlamentarne izbore pre dve godine.

Procedura za prijavljivanje podrazumevala je da su svi koji žele da glasaju u inostranstvu, morali da se registruju u nadležnom DKP-u, a biračko mesto otvara se ukoliko se prijavi najmanje 100 glasača.

Primera radi, Austrija je više nego udvostručila broj prijavljenih glasača, koji će moći da glasaju na čak pet otvorenih biračkih mesta, dok je 2020. godine u toj zemlji bilo otvoreno samo jedno biralište.

Najveći broj naših ljudi, očekivano, glasaće u Bosni i Hercegovini, gde se prijavilo njih 11. 435, koji će na raspolaganju imati 15 biračkim mesta u federaciji i Republici Srpskoj.

Veće je interesovanje za glasanje i u Nemačkoj, kao i u Švajcarskoj, gde je, na primer, u Cirihu, tri puta povećan broj prijavljenih glasača.

Na drugom mestu je Nemačka sa 7.947 birača, koji će svoje biračko pravo moći da ostvare na sedam birališta, a zatim sledi Austrija sa 3.977 prijavljenih glasača, gde će biti otvoreno pet biračkih mesta.

Najmanje državljana Srbije za glasanje se prijavilo u Finskoj – 115, a zatim u Španiji – 118, Bugarskoj – 125 i Rumuniji – 127, tek toliko da biračko mesto može da bude otvoreno.

Zanimljivo je da će i „plavi šlemovi“ iz Srbije imati priliku da glasaju u Libanu, gde će u bazi Ujedinjenih nacija biti otvoreno jedno biračko mesto za 136 glasača.

Kada je reč o bivšim jugoslovenskim republikama, u Crnoj Gori glasaće 1.165 ljudi, na pet izbornih mesta, od kojih za tri, Podgorica najpre nije dala odobrenje za glasanje, da bi, ipak, odobrila glasanje i van diplomatsko-konzularnih predstavništava, kao što su to učinile i neke zapadne zemlje.

Tako će državljani Srbije u Crnoj Gori moći da glasaju u Ambasadi u Podgorici, Konzulatu u Herceg Novom, kao i u dva udruženja Srba, u Sutomoru i Beranama, te u Opštini u Budvi.

Takođe, 981 državljanin Srbije moći će da glasa na dva biračka mesta u Severnoj Makedoniji, u Sloveniji će 713 građana svoje pravo moći da iskoristi na jednom biralištu u Ljubljani, a u Hrvatskoj će na tri mesta svoj glas iskoristiti 629 birača.

Na ovim izborima, za razliku od ranijih, glasanje u inostranstvu neće biti održano samo u diplomatskim predstavništvima, već i u iznajmljenim dvoranama, udruženjima Srba, ali i u pojedinim firmama, što je slučaj na Malti.

Za praćenje izbora u dijaspori prijavljen je veliki broj posmatrača.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *