U Beogradu od večeras do 9. septembra „Manakovo kulturno leto“

Od večeras do 9. septembra do 9. septembra kulturna multimedijalna manifestacija „Manakovo kulturno leto“ u Beogradu priredila je bogat program za mnoge ukuse i sve uzraste, saopštila je direkcija festivala.

Romantičarska Savamala u dvorištu Manakove kuće (ugao Gavrila Principa i Kraljevića Marka) oživeće ponovo uz pozorišni program, koncerte, filmske projekcije i poetske večeri. Koncertom „YU Rock Bukvar“ dua Miša (Šikman) i Đuro (Kosić) u dvorištu Manakove kuće večeras od 20:30 sati počeće tradicionalna manifestacija “Manakovo kulturno leto”.

Voljeni program „Pozorište na Đumruku“ svake subote od 19 sati će pratiti najmlađa publika i to predstave: „Cvrčak i mrav“, „Naučnik Miljko“, „Ko je u pravu, deco?“,“Meda Pedington“ i „Lovačke priče“. Muzički program “Savamalski koncert” podrazumeva sledeće nastupe: duo Miša i Đuro (akustična rok muzika), sastava „Đura i Mornari“ lidera Vladimira Đurića Đure (“Kad zaspi brod”, koncertno izvođenje novih pesama i starih hitova), Žarka Dančua (starogradska muzika), Ivane Ćosić (etno džez “Balkan etno džeziranje”), predstavnike izvorne etno muzike Vesne Dimić i Biljane Petković (“Što se bore misli moje”), Marijane Radosavljević i Artiuma (britanska klasična muzika), hora “Makedonium”, a neće izostati ni tradicionalni nastup džez dame Nade Pavlović i benda. U okviru večernjeg pozorišnog programa „Teatra na Đumruku“ biće izvedene dve monodrame. Prva je na repertoaru „Mudri junački vojvoda Janko Katić“ čuvenog književnika i scenariste Milovana Vitezovića (1944-2022), u izvodjenju glumca Aleksandra Dunića, člana Pozorišta na Terazijama, poznatog u TV serijama scenariste Siniše Pavića.

Druga monodrama je autorski projekat „Ona“ veoma talentovane glumice Tijane Janković koja potpisuje tekst i režiju. Dramska umetnica je poznata iz pozorišta za decu „Pan teatar“ u Beogradu na Zvezdari, koja nosi većinu repertoara za najmladje, a pažnju na sebe je skrenula sa izvanrednim ulogama u ozbiljnom omnibus komadu „Sama je tražila“ o nasilju nad ženama, i komercijalnim komedijama „Šta muškarci i žene žele“ i „Brak za ručak, ručak za seks“. Ljubitelji komedije gledaće predstave „Žena moga muža“ i „Šalter ego“, a u selekciji je i stara predstava „Ja i ti“ (ranije na repertoaru Bitef teatra) prema američkom klasik filmu „Šta se dogodilo sa Bejbi Džejn?“ u režiji glumice Olivere Viktorović Đurašković, koja i igra sa koleginicom Brankom Stojković. Poetsko veče dramskog umetnika Nenada Utješinovića nosi naziv „Veče sa Školja”“i posvećen je poeziji Alekse Šantića. Već u petak ljubiteljima poezije predstaviće se mladi pesnici Iskra Peneva i Nemanja Dragaš. U okviru filmskog programa „Kino Manak“ biće prikazani dokumentarni filmovi „Potraga za Vinčom“ reditelja Vladimira Jakšića i Bendžamina Eliota i „Matija Ban izmedju dve srpske dinastije“ autorke Milice Bajić Đogo. Ljubitelji grčke kinematografije 1. septembra moći će da prate program „Razglednice iz Grčke“ – selekcija najnovijih kratkih igranih filmova. Manifestaciju organizuju Tangram Centar i Etnografski muzej u saradnji sa produkcijom “Touchsound”, uz podršku Ministarstva za kulturu Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Od 10. do 16. septembra manifestacija se nastavlja programom „Manak u gostima“ u Kulturnom centru „Čukarica“. U slučaju kiše programi će umesto u dvorištu biti priređeni u Manakovoj kući.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *