U 2021. Srbija će imati rast od 6 odsto

U Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan Svetska banka je navela da se ekonomski oporavak Srbije se ubrzava, uz oživljavanje privatne tražnje i povećanje ukupnih investicija, a očekuje se da će stopa rasta dostići 6 odsto u 2021, nakon čega će se na srednji rok vratiti na nivo od oko 4 odsto.

Kako se navodi u saopštenju, rast je ove godine podstaknut novim paketom finansijskih podsticaja, fiskalni deficit se tokom 2021. postepeno smanjivao, a dobri izvozni rezultati pomogli su da deficit tekućeg računa ostane ispod projektovanog.

Svetska banka očekuje da će potrošnja ostati glavni pokretač rasta BDP-a na srednji rok, dok će neto izvoz i dalje davati negativan doprinos privrednom rastu.

„Da bi oslobodila svoj razvojni potencijal i omogućila otvaranje novih, kvalitetnih radnih mesta, Srbija treba da ukloni strukturna uska grla vezana za upravu, tržište rada, infrastrukturu i poreski sistem“, smatra direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.

„Zelena tranzicija, zasnovana na efikasnijem korišćenju sirovina i energenata, ekspanziji zelenih industrija i tehnologija i promovisanju energetski efikasnije privrede koja proizvodi manje zagađenja, može pomoći Srbiji da izgradi ekološki čistu i otpornu ekonomiju“, poručio je Pontara.

Srbija će na srednji rok održati makroekonomsku stabilnost, dok se za inflaciju – uprkos ubrzanju u prethodnih nekoliko meseci – očekuje da se vrati u okvire ciljanog raspona Narodne banke Srbije, ocenjuje Svetska banka.

Stopa siromaštva u regionu, prema projekcijama, vratiće se na trend zabeležen pre izbijanja pandemije i smanjiće se za oko 1 procentni poen, na 20,3 odsto, slicno nivou iz 2019, saopštava Svetska banka i upozorava da je oporavak i dalje izložen pretnjama.

Svetska banka naglašava da su tokom recesije posebno bile pogođene žene i mladi, kod kojih je stopa nezaposlenosti mladih u 2021. porasla na 37,7 odsto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *