Tramp planira “potpuno i brzo” povlačenje američkih vojnika iz Sirije

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da su SAD su pobedile takozvanu Islamsku državu (ISIS) u Siriji.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je za CNN da Tramp planira “potpuno i brzo” povlačenje američkih vojnika iz Sirije.

Tramp kaže da je ISIS bila jedini razlog zbog koga su američke trupe bile u Siriji.

“Pobedili smo ISIS u Siriji, što je bio jedini moj razlog da ih tamo držim tokom predsednikovanja”, napisao je američki predsednik na Tvwitteru, prenosi Rojters.

SAD trenutno imaju oko 2.000 vojnika na terenu u Siriji i glavna uloga im je obučavanje lokalnih snaga zvanično u borbi protiv Islamske države, a nezvanično i protiv snaga zvaničnog režima.

Trenutno je teško proceniti koliko boraca ISIS je ostalo u Siriji, a prema procenama koalicije predvođene SAD, u toj zemlji ih ima oko 2.000. Međutim, prema proceni američkog Ministarstva odbrane, u Siriji bi moglo da bude i do 30.000 ekstremista.

CNN navodi da SAD poseduje snage u Iraku koje bi mogle da sprovedu napade u Siriji, oko 5.000 vojnika.

Koalicija predvođena SAD demantovala je ranije ovog meseca da će doći do bilo kakve promene u broju američkih vojnika u Siriji.

Pentagon je saopštio da je započeo proces povratka američkih trupa iz Sirije, dok su SAD započele tranziciju u narednu fazu kampanje.

“Koalicija je oslobodila teritoriju koju je držala Islamska država, međutim kampanja protiv te organizacije nije gotova”, izjavila je portparolka Pentagona Dana Vajt, prenosi Rojters.

Ona je rekla i da neće otkriti više detalja o tome zbog zaštite i operativne bezbednosti.

Iranski predsednik, Hasan Rohani, izjavio je da je okončana era američkog političkog diktata na Bliskom istoku.

“Većina naših suseda, uključujući Tursku, jasno su poručili Americi da su dani političke diktature SAD završeni”, rekao je iranski predsednik.

On je dodao pre polaska u zvaničnu posetu Turskoj da “SAD više nisu u mogućnosti da nameću svoj diktat ovom regionu i odnosima među državama sa udaljenosti od nekoliko hiljada kilometara”.

Rohani je rekao da će imati bilateralni sastanak sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom radi diskusije o regionalnim i međunarodnim pitanjima, kao i o ekonomskoj saradnji, preneo je Sputnjik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *