Sutra isplata minimalne zarade za mart

Sutra počinje isplata polovine minimalne zarade za mart, iz trećeg paketa državne pomoći,kako kaže ministar finansija Siniša Mali  za nju se prijavilo 251.517 firmi sa 1.140.000 zaposlenih.

„Budući da polovina minimalne zarade iznosi oko 16.000 dinara i da je za pomoć prijavljeno 1.140.000 radnika, sutra ćemo na namenske račune, koje je otvorila Uprava za trezor, isplatiti ukupno 17,5 milijardi dinara“, navodi Mali za Tanjug.

Ministar ističe da je i pomoć prevoznicima deo trećeg paketa pomoći i da je prijava za ovu pomoć završena.

Prema njegovim rečima, resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sada analizira pristigne prijave a prevoznicima koji su se prijavili će do kraja aprila biti isplaćemo po 600 evra pomoći po svakom autobusu.

Do kraja ovog meseca biće isplaćena i pomoć gradskim hotelima, za koje je takođe završeno prijavaljivanje a prijave se trenutno analiziraju.

Siniša Mali za Tanjug kaže da su usvojeni svi propisi neophodni za isplatu trećeg paketa pomoći.

Tako je usvojen Zakon o proširenju postojeće garantne šeme, zatim Zakon o novoj garantnoij šemi koja je usmerena ka onima koje je još više pogodila pandemija korona virusa.

„Usvojili smo odluke za isplatu dva puta po 30 evra svim punoletnim građanima Srbije a prijavljivanje za ovu pomoć traje od 28. aprila do 15. maja. Prvih 30 evra građani će dobiti u maju, a drugih 30 u novembru, dok će penzioneri u septembru dobiti i dodatnih 50 evra“, kaže Mali.

Poseban program u trećem paketu je usmeren ka nezaposlenima koji će u junu dobiti dodatnih 60 evra a Siniša Mali kaže da će u četvrtak sledeće sedmice biti usvojena posebna uredba za isplatu ove pomoći.

Ističe da država ovim uplatama pokazuje da sva obećanja koja je dala i ispunjava i da je opet najveći teret pandemije korona virusa preuzela na sebe.

„Sve to je urađeno u cilju spasavanja naše privrede i ublažavanja negativnih posledica kovida-19. I rezultati su tu, jer smo lane imali jedan od najmanjih padova BDP-a u Evropi, zadržali smo skoro punu zaposlenost, naše fabrike i dalje rade“, navodi on.

Dodaje da je za očekivati da uz ove mere pomoći i uz masovnu vakcinaciju, gde je Srbija prva u Evropi po broju revakcinisanih, u skorije vreme izađemo iz krize izazvane pandemijom korona virusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *