Srpske zastave se vijore u u severnom delu Kosovske Mitrovice

U severnom delu Kosovske Mitrovice  terase i lokali duž šetališne zone ukrašeni su sinoć zastavama Srbije.

Građani komentarišu da su srpske trobojke okačene kao odgovor na najavu usvajanja zakona o formiranju vojske Kosova o čemu će se danas raspravljati u Prištini.

Takođe, kažu da su zastave Srbije istaknute i kao odgovor na američke zastave u Prištini, južnoj Mitrovici i širom južnog dela KiM.

“Ako su u Bošnjačkoj mahali postavili njihove zastave, zašto mi da ne postavimo naše? Ja smatram da je to još uvek naša teritorija i da je potpuno ispravno staviti naše zastave”, rekao je Tanjugu građanin severne Mitrovice.

Takođe, kaže da očekuje da će severni deo ostati teritorija Srbije.

Drugi Mitrovčanin ističe da su srpske zastave odgovor da će severna Mitrovica uvek biti Srbija, “bez obzira kako se situacija bude odvijala – da li će biti vojske Kosova ili ne”.

“To je naš odgovor da je ovo Srbija”, poručio je on.

Zastave Srbije su okačene u severnom delu grada po prozorima, terasama, ispred ulaza i na drugim mestima.

Priština namerava da danas donese odluku o formiranju vojske Kosova, uz otvorenu podršku pojedinih zapadnih centara političke i vojne moći, pa su tenzije na relaciji Beograd – Priština prilično velike.

Na sednici, čiji je početak zakazan za 10 sati, poslanici će se izjašnjavati o zakonima o Kosovskim bezbednosnim snagama, Ministarstvu odbrane Kosova i o službi u bezbednosnim snagama.

Ime snaga neće biti promenjeno jer su za to potrebne izmene Ustava, čemu se protivi Srspka lista, bez čijih glasova nije moguće izglasati ustavne promene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *