Srbija će moći da se priključi na projekat gasovoda “Gastrans2”

Srbija će moći da se priključi na projekat gaosvoda Gastrans2 je mišljenje koje je doneo  Sekretarijat Energetske zajednice iz Beča, objavljeno je na sajtu Energetske zajednice.

Sekretarijat Energetske zajednice izneo je svoje mišljenje o izuzecima od pravila trećeg energetskog paketa EU za budući gasovod u Srbiji, koji bi trebalo da bude nastavak Turskog toka.

Kako se navodi, Sekretarijat je obavestio regulatorni organ za energetiku Srbije AERS o svom mišljenju o izuzeću koje je AERS-u odobrio projektu gasovoda „Gastrans“ 1. oktobra 2018. godine.

U saopštenju se navodi da je „Gastrans“ projekat za novi naftovod na teritoriji Srbije, koji bi trebalo da bude povezan s novom infrastrukturom gasovoda koji će biti izgrađen „uzvodno u Bugarskoj i nizvodno u Mađarskoj“.

U svom mišljenju, Sekretarijat traži niz uslova kako bi se osiguralo da projekat ne dovede do zatvaranja tržišta u Srbiji i šire.

Projekat naftovoda „Gastrans“ je produžetak novog gasovoda koji će se graditi u Bugarskoj, a za koji se očekuje da će se povezati s projektom Turski tok koji povezuje Rusku Federaciju sa Turskom.

Projekat ima za cilj da poveća dodatne količine ruskog gasa u jugoistočnu i centralnu Evropu.

Sa predviđenim kapacitetom od skoro 14 milijardi kubnih metara gasa godišnje, Gastransov cevovod trebalo bi da počne sa radom na srpskom segmentu već do 2020. godine, i da dostigne svoj puni kapacitet tokom 2022. godine.

U svojoj proceni, Sekretarijat se usredsredio na potrebu stvaranja ispravno funkcionalnih likvidnih i konkurentnih tržišta gasa u Energetskoj zajednici na osnovu jednakih pravila i uslova.

Kako se navodi, tržišta gasa u jugoistočnoj i centralnoistočnoj Evropi oslanjaju se na isporuke ruskog gasa i često imaju ograničene veze sa susednim zemljama.

U proceni uticaja projekta „Gastrans“, Sekretarijat, s jedne strane, zaključuje da će novi naftovod koji ulazi u zemlju sa juga poboljšati bezbednost snabdevanja diverwifikacijom puteva snabdevanja, a s druge, upozorava da će on učvrstiti i održati dominaciju ruskog „Gasproma“ i „Srbijagasa“.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić  je naznačio da je Srbija značajno bliže izgradnji gasovoda kroz zemlju posle Mišljenja Energetske zajednice u vezi s projektom Magistralnog gasovoda od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom.

On je naveo i da će pitanja iz tzv. trećeg energetskog paketa, koji zabranjuje monopol u trasportu i trgovini gasom, biti predmet daljih razgovora između EZ i srpskgo regulatornog tela, Agencije za energetiku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *