Skoro vek posle izgradnje obnavlja se Infektivna klinika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je obnova Klinike za infektivne i tropske bolesti velika jer je ova bolnica važna za celu Srbiju i istakao država čak petinu budžeta izdvaja za zdravstvo.

„Najružnija i zgrada u najlošijem stanju, u kojoj smo pružali zdravstvene usluge građanima, u najtežim uslovima, konačno ide u prošlost“, podvukao je Vučić nakon što je obišao radove na obnovi klinike.

Predsednik je istakao da država izdvaja ogroman novac za zdravstvo, odnosno gotovo petinu budžeta – 20 do 21 odsto.

„Ogroman je naš trud, naša energija. Mnogo plaćamo, ulažemo, i to je kod nas desetostruko jeftinije nego u razvijenijim zemljama. Ali, to košta državu. Na plate u zdravstvu nam ide 950 miliona, a još 1,2 milijarde na drugo, na lekove, potrošne materijale…“, rekao je Vučić.

Istakao je da su ostvarene i značajne uštede u nabavci lekova, kao i da država nikada više novca nije izdvajala za lečenje dece u inostranstvu, iako se, ističe, trudi da im ovde obezbedi najbolje uslove za lečenje.

„Mnogostruko više dajemo danas nego ranije“, podvukao je Vučić.

Značajna ulaganja u države u zdravstvo ilustrovao je podatkom da je to skoro pa duplo više od budžeta Republike Srpske, i više od budžeta Crne Gore.

„Vidi se da se trudimo da stanje popravljamo. Ovde, na Infektivnoj, svi lekari i medicinske sestre zaslužili su orden, radili su u nemogućim uslovima“, rekao je predsednik Srbije.

Ukazao je da klinika nije rekonstruisana od izgradnje 1926. godine i da sva stolarija nije menjana od tada.

„Stanje je bilo užasno i, u skladu sa odlukom o velikom sređivanju u zdravstvu, odlučili smo da, pored izgradnje kliničkih centara, idemo sa izgradnjom novih klinika koje treba da promene životni standard stanovništa, da pokažemo koliko smo uspešniji i kolikom brzinom napredujemo, da deca i stari mogu da dobiju pristojno lečenje, kakvo zaslužuju“, rekao je Vučić.

Ponovio je da je u obnovu Infektivne klinike uloženo pet miliona evra, a da će radovi biti gotovi u aprilu sledeće godine.

Podsetio je da se nedaleko od klinike, gradi novi KCS, kao i da je već mnogo novca uloženo u opremu, „Iks“, Gama nož, akceleratore….

„To su važne stvari. Infektivna klinika je od značaja za celu Srbiju, posebno kada imate u vidu da je moguće pojavljivanje različitih virusa, zaraznih bolesti… Ako postoji neka zgrada i klinika da je bila toliko prikazana u javnosti, to je Infektivna, koja je stvarno bio užasna“, rekao je Vučić.

Dodao je da je važno da je sada ta bolnica došla na red.

„Želimo da napravimo da ovde sve bude novo, unutra moderni instrumenti, oprema da bude čisto, da se ponosimo time“, dodao je predsednik.

Preneo je i da Infektivnoj nedostaje 10 lekara i 20 medicinskih sestara, na čemu će se, ističe, raditi.

Vrednost radova, započetih 17. januara, je pet miliona evra, a tri zgrade koje pripadaju Infektivnoj klinici biće obnovljene do marta naredne godine.

U drugoj fazi prijekta planirana je izgradnja još jednog objekta, a za to će, prema najavama, biti izdvojeno 15 miliona evra.

Postojeće tri zgrade stacionara, koje će dobiti novi izgled, izgrađene su 1926. godine.

To je jedina civilna infektološka ustanova na teritoriji grada Beograda i okoline i pokriva oko tri miliona stanovnika.

Predsednik je primetio da je Infektivnoj klinici bila neophodna obnova, te da su se pacijenti sa pravom žalili, jer upravo ta klinika mora da bude najčistija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *