Šef srpske diplomatije najavio protest danas na SB UN

Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić najavio je da će protestvovati danas u Njujorku na Savetu bezbednosti  UN zbog odluke Prištine da formira kosovsku vojsku.

Dačić je to potvrdio za Sputnjik neposredno pred odlazak na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatran izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika na KiM.

“Jasno i argumentovano ću predočiti najvećim svetskim silama da je formiranje takozvane vojske Kosova, odnosno paravojske, protivno Rezoluciji 1244 koju je i usvojio Savet bezbednosti“, rekao je ministar inostranih poslova.

Dačić će, kako je rekao, predstaviti članicama SB UN i sve jednostrane odluke Prištine koje su potpuno zakočile dijalog u Briselu.

“Priština je prekršila i sporazum CEFTA, podižući poreze na robu iz Srbije, lobiraju za članstvo u Interpolu, iako nije država-članica Ujedinjenih nacija. Svi argumenti su na strani Beograda koji je ispunio sve svoje preuzete obaveze. U potpunosti poštujemo Rezoluciju 1244, ali i dijalog koji vodimo u Briselu”, kazao je šef srpske diplomatije.

Dačić podseća da je ovo sednica SB UN na kojoj će se raspravljati o situaciji na Kosovu, na inicijativu Kine koja je 1. novembra preuzela predsedavanje.

Prethodna sednica o Kosovu održana je 18. maja ove godine, a šestomesečna pauza je nastala zbog protivljenja Velike Britanije, SAD i Francuske da se ta tema stavlja na dnevni red svaka tri meseca, što je bila praksa u poslednjih 19 godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *