Sa premijerima Holandije i Luksemburga susrela se premijerka Brnabić

Sa predsednikom Vlade Holandije Markom Ruteom i premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom u Beogradu je razgovarala premijerka Srbije Ana Brnabić i ocenila da ova poseta predstavlja jedinstven i veoma važan politički događaj.

Brnabić je ukazala da je poseta dvojice premijera, Holandije i Luksemburga, pokazuje da su bilateralni odnosi sa te dve države veoma dobri, kao i da je njihovim dolaskom u Beograd posebno intenziviran politički dijalog, saopšteno je iz Vlade Srbije. Premijerka je poručila da se sa Holandijom i Luksemburgom, koje su među najvažnijim ekonomskim partnerima Srbije, ostvaruje uspešna ekonomska saradnja i priliv investicija. Predsednica Vlade je istakla da evropske integracije predstavljaju spoljnopolitički prioritet Srbije, kao i da su podrška Holandije i Luksemburga od ključnog značaja za ubrzanje ovog procesa. Brnabić je sagovornike informisala o reformama koja Srbija preduzima na ovom putu, posebno u oblastima pravosuđa i slobode medija i bezbednosti novinara. Brnabić je sagovornicima ukazala da je Beograda u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom i dodala da je za Beograd podjednako važno pitanje bezrezervne zaštite i osiguranja bezbednosti pripadnika srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Posvećeni smo očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kao i pronalaženju rešenja u dijalogu, o čemu svedoči i konstruktivnost koju srpska strana kontinuirano pokazuje, istakla je Brnabić. Sagovornici su se saglasili oko značaja očuvanja mira i stabilnosti na Balkanu, kao i važnosti evropske perspektive Srbije i čitavog Zapadnog Balkana, dodaje se u saopštenju.

Premijer Holandije Mark Rute i predsednik Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburga Gzavije Betel izjavili su da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) među prioritetima i da će se o tom pitanju u utorak razgovarati sa prištinskom stranom. Na pitanje da li su optimisti da će uspeti da promene situaciju, da Priština popusti i na kraju da ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, a to je pre svega formiranje ZSO, Rute i Betel su, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati “Srbija“, naveli da će se prilikom posete Prištini posvetiti tom pitanju, ali da će nastojati da budu što neutralniji, ne zauzimajući nijednu stranu. „Jasno je da je to pitanje visoko među prioritetima na agendi i o tome ćemo sutra da razgovaramo bez ikakve sumnje, kao i što smo se i danas time bavili“, rekao je Rute. On je dodao da će pokušati da budu što neutralniji i da neće stajati ni na jednoj strani, a da će posle sastanka sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija moći da kaže da li je optimista ili ne u rešavanju tog pitanja. Betel je ukazao da postoji Mapa puta i dva plana koja govore o formiranju ZSO, kao i da su potrebne radnje i dela sa obe strane. „Ovde nema nekih tabu tema, možemo da pomenemo sve teme. Ja nisam ovde samo da govorim lepe reči jednom ili drugom, moramo da govorimo o činjenicama. Kao što sam ranije rekao, mi smo spremni da stvari usmerimo u pravom smeru, ako možemo da budemo od koristi tu smo, nismo ovde da zamenimo Borelja ili Lajčaka, ovde smo da pokažemo da kao prijatelji Balkana, želimo da saslušamo svakog i da budemo od koristi ukoliko postoji želja za tim i ako može da se napravi napredak“, rekao je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *