Sa dirigentom Zubinom Mehtom slavljenički nastup Beogradske filharmonje

Povodom stogodišnjice orkestra ,predvođena svetski čuvenim dirigentom Zubinom Mehtom,Beogradska filharmonija održala je sinoć u rasprodatoj Kolarčevoj zadužbini Gala koncert.

Koncertom u Beogradu, filharmonija je počela regionalnu turneju na kojoj će, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, sa Mehtom na čelu nastupiti 22. juna u Albaniji i 24. juna u Severnoj Makedoniji. Posetioci ispunjene velike dvorane Kolarca pozdravili su dugim, burnim aplauzom izlazak na pozornicu velikog maestra Mehte (87), koji je prvi put nastupao sa Beogradskom fillharmonijom davne 1958. godine.

Jedan od najcenjenijih svetskih dirigenata, Mehta se nekoliko puta tokom decenija vraćao da diriguje Beogradskom filharmonijom, sada za njen veliki jubilej, potvrdivši kakav naš orkestar uživa status i ugled na međunarodnoj muzičkoj sceni. U Kolarcu su izvedene Simfonija broj 7 Ludviga van Betovena i „Fantastična simfonija“ Hektora Berlioza, koja je bila na repertoaru prvog Mehtinog koncerta sa Beogradskom filharmonijom te 1958. Već izvođenje Betovenovog dela izmamilo je višeminutne ovacije Mehti i muzičarima, dok se nakon završnog zvuka „Fantastične simfonije“ kroz dvoranu prolomio uzvik „bravo“, što je bio samo uvod u novu salvu ovacija i višestruko poklanjanje Mehte i muzičara oduševljenoj publici. Isti program Mehta i Beogradska filharmonija pripremili su za posetioce u Nacionalnoj operi Tirane 22. juna i 24. juna u Filharmoniji Republike Severne Makedonije. Pred koncert u Kolarcu, u obraćanju novinarima sa svojom severnomakedonskom koleginicom Biserom Kostadinovskom Stojčevskom, ministarka kulture Srbije Maja Gojković je istakla značaj večerašnjeg koncerta za početak kulturnog dela inicijative Otvoreni Balkan. U „Otvorenom Balkanu“, zamišljenom prvobitno kao inicijativi koja treba da spoji ekonomije Srbije, Severne Makedonije i Albanije, i kultura je postala značajan deo, a prvi projekat je gostovanje Beogradske filharmonije u Skoplju i Tirani, podsetila je Gojković. „Čujem da su u Skoplju karte sve već rasprodate i da će Tirana biti puna“, primetila je Gojković. Prema njenim rečima, za nekoliko nedelja biće priređena zajednička izložba tri likovna umetnika iz tri države – Srbije, Albanije i Severne Makedonije – u Kulturnom centru Srbije u Parizu. „Time ćemo pokazati kako su naše kulture različite, ali veoma istorijski i kulturološki isprepletene“, ocenila je Gojković. „Zadovoljstvo mi je i veoma sam zahvalna što je sa nama večeras na značajnom jubileju Beogradske filharmonije i ministarka kulture Severne Makedonije. Ovo je naš prvi zajednički projekat – gostovanje Beogradske filharmonije u Skoplju i Tirani narednih dana nakon nastupa u Beogradu“, rekla je ministarka Gojković. Ministarka Bisera Kostadinovska Stojčevska rekla je da joj je drago da je u Beogradu na koncertu povodom jubileja Beogradske filharmonije i naglasila da je kulturna saradnja tri države na visokom nivou, kao i da očekuje da će biti dodatno unapređena u narednom periodu. „Iako različite, naše kulture su ipak bliske i imaju zajedničke karakteristike“, rekla je ministarka kulturne Kostadinovska Stojčevska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *