RTB Bor danas preuzima kineska kompanija

Rudarsko topioničarski basen (RTB) u Boru od danas zvanično preuzima “Ziđin Mining” kineska kompanija.

Kineska kompanija Ziđin majning grup (Zijin Mining Group) izabrana je za strateškog partnera RTB krajem avgusta ove godine, a plan je da ulože ukupno 1,46 milijardi dolara u RTB Bor.

Kineska kompanija ima obavezu da investira 350 mililona dolara za dokapitalizaciju, a da joj pripadne 63 procenta vlasništva nad RTB-om.

Ziđin se obavezao da sačuva 5.000 radnih mesta i da investira 200 miliona dolara za rešavanje dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

Investicijama je predviđeno da 320 miliona dolara bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje.
Kineski partner ima i ambiciozan plan za Topionicu, koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a trenutno proizvodi oko 43.000 tona.

Plan kineskog srateškog partnera je da za tri godine radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a posle šest godina poslovanja da proizvodi između 120.000 i 150.000 tona.

Ziđin se obavezao da će u ekologiju i rešavanje ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.

Kompanija Ziđin jedan je od najvećih kineskih proizvodača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude.

U devet zemalja zapošljava 17. 500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. mestu liste najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *