Rebalans budžeta za ovu godinu usvojila Skupština Srbije

Rebalans budžeta za ovu godinu usvojili su poslanici Skupštine Srbije,kojim je je utvrđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijarde dinara i veći su za 60,6 milijardi dinara nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom. Rebalansom su obezbedjena sredstva za nove kapitalne projekte i investicije u iznosu od dodatnih 23 milijarde dinara. Za dodatne subvencije u poljoprivredi obezbedjeno je 35 milijardi dinara, za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu 3,9 milijardi dinara. Rebalansom je obezbeđen i novac za ispaltu pomoći od po 10.000 dinara majkama dece do 16 godina, za povećanje penzija od 5,5 odsto i istu povišicu prosvetnim radnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite.

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o akcizama, kojim se povećavaju akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za osam odsto. Zakon će se primenjivati od 1. oktobra 2023. godine, s tim što će se deo odredbi primenjivati kasnije. Povećanjem akciza, očekuje se povećanje prihoda, pre svega, od derivata nafte i cigareta od oko četiri milijarde dinara do kraja ove godine.

Danas usvojenim zakonom uvodi se sistem e-akciza, a u okviru njega uvode se kontrolne akcizne markice sa QR kodom, precizira se i koji učesnici u prometu akciznih proizvoda su obavezni da skeniraju akciznu markicu obeleženu QR kodom. Očekuje se da će ovaj sistem omogućiti praćenje akciznih proizvoda, cigareta i duvanskih prerađevina koje se pri upotrebi greju, ali ne sagorevaju, čija potrošnja je u konstantnom porastu, od proizvođača odnosno uvoznika do krajnjeg korisnika kako bi se sprečila nelegalna trgovina ovim proizvodima. Uprava carina vodiće registar uvoznika alkoholnih pića i kafe, kako bi se što adekvatnije pratili akcizni proizvodi u svim fazama prometa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *