Protest zbog švajcaraca traje već nekoliko dana

Sve je napetije ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda.Već nekoliko dana  građani zaduženi u švajarskim francima protestuju ali juče je bilo prilično napeto.

Predsednik je danas došao kod njih.

Sudije Vrhovnog kasacionog suda juče su preko ograde bežale od dužnika zaduženih u švajcarcima. Isko su sudije obećale jedinstven stav za utorak sledeće nedelje, dužnici im ne veruju, pa su zbog toga nekoliko sati blokirali sve ulaze u zgradu.

Naime, građani zaduženi kod banaka u “švajcarcima” smatraju da je posle nekoliko godina pakla u otplati kredita teško poverovati da će pravda i njihovi zahtevi biti isterani na čistac, pa su juče blokirali sv atri ulaza u zgradu Vrhvnog kasacionog suda.

Strankama i zaposlenima nekoliko sati nije bio dozvoljen prolaz, a oko podneva neko iz zgrade je okupljene gađao jajima i polivao ih vodom, piše list “Alo.”

Nakon što ni to nije pomoglo, “zatočenici” iz Nemanjine su odlučili da na slobodu ne čekaju, već da preskoče ogradu.

Klijentima iz Srbije koji plaćaju “švajcarske rate” se žuri, jer posle višegodišnjih protesta i sporova problem i rešenje za iste očekuju od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

To telo već je donelo presudu u korist klijenata iz Mađarske koji su u sličnoj poziciji. Da bi se njihov predmet našao pred sudom u Strazburu potrebno je da prođe sve sudske instance u zemlji. Tek onda nadležnost ide u Strazbur.

Zato su ovih dana šatori razapeti ispred zgrade pomenute institucije u Beogradu, a nezadovoljni klijenti štrajkuju glađu i požuruju sud.

Jutros se pred građanima koji protestuju pojavio predsednik Aleksandar Vučić, i to potpuno sam, bez saradnika, nadležnog ministra ili šefova nadležnih institucija.

On je izjavio da je država spremna da pomogne građanima zaduženim u švajcarskim francima.

“Mi smo spremni da razgovaramo o tome, da vidimo kako da pomognemo za ovih 16.800 predmeta koji su trenutno otvoreni, da vidimo kako to da prebacimo u evro”, rekao je Vučić.

Sud u Strazburu je početkom ove godine doneo odluku u korist države Mađarske. Gubitnik je bankarska asocijacija iz te zemlje, pa se i naši dužnici nadaju pomoći.

Problemi klijenata koji otplaćuju rate kredita u švajcarskim francima poznati su već duže vreme. Najviše njih se zadužilo za kupovinu stana 2007. godine. Kamate na franke su bile 4,5 odsto, a za kredite u evrima dva puta više. Tada je franak bio 48 dinara, a danas je između 104 i 105 dinara, tako da je rata od 19.400 dinara, kolika je bila tih godina skočila na 48.960 dinara.

Našim građanima su pre gotovo četiri godine nuđene olakšice za otplatu kredita – produženje roka otplate, smanjenje kamatem, ali i konverzije u evre. Od oko 20.000 korisnika kredita, olakšice je iskoristilo oko 1.600 građana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *