Premijerka Srbije u višednevnoj poseti Kini

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je doputovala u Kinu,tokom višednevne posete predsednica Vlade Srbije će razgovarati sa kineskim predsednikom Si Ðipingom i predvoditi srpsku delegaciju na Drugom kineskom medunarodnom sajmu uvoza EKSPO.

Premijerka je doputovala u Šangaj, a na aerodromu joj je priređen doček.

Srpsku delegaciju dočekao je zamenik gradonačelnika Šangaja Čen Kun i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Premijerki su domaćini po dolasku u Šangaj poklonili cveće.

U srpskoj delegaciji, koju predvodi predsednica vlade su i ministri, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i grupa privrednika.

Posetu Kini, kako je predvideno, Bnabić će započeti odvojenim sastancima sa predstavnicima kompanije Huavej (Huawei) i direktorom Banke Kine (Bank of China) Liu Liangom.

Zatim sledi bilateralni susret sa predsednikom Kine Si Ðinpingom u Šangaju.

Kineski predsednik priredice i svecani banket za visoke zvanice, a osim srpske premijerke, ugostice i francuskog predsednika Emanuela Makrona, grckog premijera Kirijakosa Micotakisa.

Srpska delegacija će u utorak 5. novembra učestovati na Drugom kineskom međunarodnom sajmu uvoza EKSPO, na kojem je predstavljena i Srbija, pa će premijerka i ministri obici i ekonomski paviljon naše zemlje.

Istog dana, Brnabić će održati predavanje na Šangaj Ðao Tong Univerzitetu.

Uslediće zatim Srpsko – kineski poslovni Forum, a predviđeno je potpisivanje Memoranduma o razumevanju izmedu Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i kompanije Huavej tehnolodžis.

Tokom boravka u Kini, premijerka Brnabic posetice i grad Hangdžou, gde ce se sastati sa predstavnicima Privredne komore i rukovodstvom Džedang provincije i obici nekoliko kompanija.

Uoči puta u Kinu, Brnabić je u razgovoru sa ambasadorkom te zemlje u Srbiji Cen Bo, istkla da poziv Si Ðinpinga predstavlja veliku cast Srbiji i da odražava najviši nivo saradnje i poverenja dve države.

Izrazila je uverenje da će ucešce srpske delegacije na predstojecem Sajmu EKSPO dati snažan impuls trgovinskoj i ekonomskoj saradnji dve države, jer je to jedinstvena prilika za srpske privrednike da povecaju svoje prisustvo i plasman proizvoda na kinesko tržište.

„Gradani Srbije već osećaju benefite uzajamno korisne saradnje sa Kinom. Opredeljenje Vlade Srbije je da se prakticna saradnja dve države dalje unapredi zajednickim projektima u oblastima infrastrukture, inovacija, informacionih tehnologija, digitalnih usluga i obrazovanja”, rekla je Brnabić kineskoj ambasadorki i istakla da će svoju posetu Kini iskoristiti da privuce nove kineske investicije u ovim sektorima.

Brnabić je u razgovoru naglasila i važnost inicijative „Pojas i put“, i ucešce Srbije u ovoj inicijativi, koja kroz medusobno povezivanje zemalja ucesnica doprinosi bržem ekonomskom razvoju.

Ambasadorka Kine Čen Bo istakla je tom prilikom da je poseta srpske premijerke veoma važna za dalje jacanje bilateralnih odnosa dveju država, naglašavajuci da srpsko-kineski odnosi napreduju upravo zahvaljujuci stalnom dijalogu i uzajamnim posetama zvanicnika naših zemalja.

Ona je naglasila važnost saradnje sa Srbijom i kroz mehanizam „17+1“, koja omogućava realizaciju velikih infastrukturnih projekata i povezivanje ekonomija regiona, cime se doprinosi i bržem ekonomskom razvoju svih partnera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *