Predsednik Vučić sastaje se u Berlinu sa Merkelovom i Makronom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 29. i 30. aprila boraviće u Berlinu,gde na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona učestvuje na sastanku o Zapadnom Balkanu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić po dolasku u Berlin, kako Tanjug saznaje, sastaće se najpre sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, u predstavništvu Evropske komisije u glavnom gradu Nemačke.

Poziv za učešće u velikoj konferenciji o Zapadnom Balkanu dobili su premijeri svih zemalja regiona, kao i posebno predsednik Srbije Vučić i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači.

Kako su ranije najavljivali različiti zvaničnici iz EU, sastanak, pored pospešivanja saradnje na Zapadnom Balkanu, ima pre svega za cilj pronalaženje rešenja za izlazak iz ćorsokaka, u kojem se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

Neposredno uoči početka konferencije, novinarima će se obratiti nemačka kancelarka Merkel i francuski predsednik Makron, a tek potom je predviđen sastanak o Zapadnom Balkanu.

Razgovori o situaciji u regionu biće nastavljeni i na radnoj večeri, čiji su domaćini Merkel i Makron.

Drugog dana boravka u Berlinu, u utorak, predsednik Srbije imaće razgovor i sa Ginterom Krihbaumom, predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu.

Takođe, šef srpske države razgovaraće, kako je predviđeno, i sa poslanikom Bundestaga Johanom Vadepulom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *