Predsednik Vučić: Niko Srbe nije pitao, niko ih nije obavestio

Aleksandar Vučić predsednik Srbije obratio se javnosti  povodom akcije ROSU na severu KiM i zapitao šta uopšte znače dogovori sa EU i sa NATO, ako ih Priština ne poštuje.Vučić zamolio Srbe da napuste barikade kod Gazivoda.Srbija za mir, ali mir se ne pravi na politici dugih cevi.

Naoružani Albanci na severu Kosova, po dogovoru koji smo postigli, mogu da se pojave samo uz ispunjenje dva uslova: uz odobrenje NATO i uz punu saglasnost lokalne srpske zajednice, rekao je Vučić.

„Ne znam da li su imali saglasnost NATO, a drugi uslov je u potpunosti pogažen. Niko Srbe nije pitao, niko ih nije obavestio“, rekao je srpski predsednik.

Da li to znači, upitao je, da dogovori koje postižemo u Briselu, ne samo u EU, već i sa NATO, vrede dok traje pres konferencija, a posle ništa.

Ili ćemo imati još 15 ovakvih akcija u kojima je samo pitanje trenutka kad će neko da strada, zapitao je Vučić.

Podsetio je da je Kfor u prvom saopštenju rekao da nema informacije o prisustvu ROSU, u trenutku kada je već svima bila poznata informacija da su oni u okolini Gazivoda.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je ovim aktom specijalnih jedinica ROSU pogaženo je više međunarodnih sporazuma, dogovora i dokumenata.

Prekršen je član devet prvog briselskog sporazuma koji uređuje lanac komandovanja, i to tako što Srbi ni na koji način nisu bili obavešteni o toj vojnoj akciji, pri čemu su svih 110 do 130 pripadnika ROSU bili Albanci, a koji nisu imali veze s kosovskom policijom sever, niti sa regionalnom komandom koju inace vodi Srbin.

Takođe, dogovoreno je da će regionalni komandir sarađivati s drugim komandantima, a ni to nije poštovano, jer niko od komandanata srpske nacionanolsti nije obavešten o akciji.

Pogaženi su još Sporazum o slobodi kretanja, Rezolucija 1244 , na koju se ne obaziru ni Albanci, ali ni njihovi zapadni saveznici.

I , konačno, pogažen je sporazum vojnotehnički i to u vise tačaka, posebno u delu koji se odnosi na ulogu Kfora, rekao je Vučić.

Jeste li čuli nekad da neki predsednik ide na kafu s dugim cevima, komentarisao je večeras predsednik Aleksandar Vučić izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome kako je išao na izlet na jezero Gazivode.

„Potpuno je, kao, normalno da je predsednik otišao na kafu, prošetao, paradirao malo…skupa ta kafa, jeste čuli da tako ide neki predsednik na kafu?“, zapitao je Vučić u vanrednom obraćanju naciji.

A, kako je primetio, i „impresije“ koje je Tači preneo, pogrešne su i, kako je napomenuo, neko bi morao Tačiju da skrene pažnju.

„On je rekao da je uživao u lepoti koja je dar od Boga, ali treba da zna da je jezero veštačko, da ga lepotom nije obdario Bog, nego čovek i da je taj čovek Srbin, jer to su veštačko jezero napravili Srbi“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je  Srbe sa KiM da budu mirni i zamolio Srbe iz Zubinog potoka i Kosovske Mitrovice da napuste barikade, i da se vrate kućama.

„Molim ih, nemam prava da zahtevam, da to učine i da i ubuduće uvek pitaju svoju državu Srbiju, da razgovaraju sa nama i da se ponašamo dostojanstveno, ozbiljno i odgovorno“, rekao je  Vučić.

„Ja ne zovem Srbe da ujedine protiv Albanaca, već da se ujedine u poštovanju prava i pravde našeg naroda. Da se ujedinimo u borbi za istinu, a ne protiv nekoga“, rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je da se postavilo pitanje zašto nije išao u Njujork da se sastane sa Hašimom Tačijem.

„O čemu da razgovaramo? Je l“ Albanci imaju da nam kažu nešto drugo osim da nam prete ratom? Ja ne zovem Srbe da se ujedine protiv Albanaca, zovem ih da se ujedinimo u borbi za istinu. Još tri puta ako se ovako nešto ponovi, to više ni neće biti vest. Ni za Srbe sa severa Kosova više neće biti vest. Brutalno su lagali da nikoga nisu zadržavali i privodili“, istakao je Vučić.

On je dodao da ćemo neku formu razgovora morati da imamo, „pa i sa ovakvim provokatorima, a zbog srpskog naroda“, ali da to treba ostaviti rukovodstvu Srbije, ukazavši da je poverenje zbog svih prevara izgubljeno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  da akcijom ROSU na Gazivodama neko želi da napravi ““novo ravnotežno stanje““ i pokaže da je prisustvo specijalnih albanskih jedinica na severu KiM normalno, iako je suprotno Briselskom sporazumu.

““Neko želi da napravi novo ravnotežno stanje, da se pokaže potpuno normalno prisustvo naoružnih albanskih specijalaca na severu KiM suprotno Briselskom dogovoru i da to više ne bude vest. Ako se ovo desi još tri puta, više neće biti vest ni za Srbe na severu KiM““, rekao je Vučić u obraćanju naciji u Predsedništvu Srbije.

On je naveo da se postavilo pitanje zašto nije otišao u Njujork i zašto se nije sreo sa Tačijem i postavio pitanje o čemu da razgovara.

““Prvi put se to dešavalo posle hapšenja i prebijanja Marka Ðurica, drugi put posle svakodnevnih pretnji ratom. Pitao sam imate li nešto drugo da kažete osim da nam pretite ratom i sukobima““, rekao je Vučić.

On je rekao da su i danas samo pretili ratom, a da on ne poziva Srbe da se ujedine protiv Albanaca već da zove Srbe da se ujedine u poštovanju prava i pravde i zaštite srpskog naroda.

““Da se ujedinimo i u borbi za istinu, a ne u borbi protiv nekoga kao što oni traže. O čemu da razgovarate sa onima koju su, kako neki kažu, u stanju da zbog svojih internih političkih razloga, a ja u to ne verujem, dovedu do sukoba dva naroda. Niko na svetu nije toliko neozbiljan da dovede do sukoba dva naroda zbog svojih internih političkih ciljeva, verujem da takva budala na svetu ne postoji““, kazao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić podsetio je  na neke poteze vlasti iz Prištine i Tirane koje, kako je primetio, niko iz međunarodne zajednice nije osudio, nije čak ni reagovao, dok se nama stalno poručuje da budemo uzdržani.

„Od čega da se uzrdžimo? Evo i danas ista poruka, a od čega da se mi uzrdžimo, od praćki kojima su Srbi hteli da se suprotstave dugim cevima, a nisam ni praćke video“, primetio je.

Inače, u poslednja dva meseca, na temu šta smo sve prosli, između ostalog, Vučić je naveo obećanje Haradinaja da više na administrativnoj liniji neće biti fizičke prepreke, da će biti kamere, ali ne i fizičke prepereke, niti fizičke kontrole.

Naveo je i izjave albanskih ministara o otvaranju granice između Kosova i Albanije, najavu ujedinjenja svih Albanaca, pa i Kurtijevu ideju o nekoj vrsti federacije, Raminu izjavu o zajednickoj spoljnoj politici, čak možda s jednim predsednikom, koji bi pokazao jedinstvo svih Albanaca.

Pomenuo je i da su predlagali carinsku uniju Kosova i Albanije, zajednicke sednice vlada u Prisitni i Tirani, te Chosjinu izjavu da glavni cilj Albanaca mora biti ujedinjenje Albanije i Kosova.

Konačno, kako je naveo, na Kosovu je proslavljen Dan Albanije:

„Obratite pažnju, dan druge države, kao nacionalni praznik, a nama, dodao je, i dalje poruka da se uzrdžimo. Od čega da se uzdržimo, ponovo pitam pre svega njihove zapadne saveznike!“, pitao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će tokom sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kroz nekoliko dana u Moskvi, razgovarati o svim važnim pitanjima za Srbiju, a da će prioritet u razgovoru biti situacija na Kosovu i Metohiji.

Dodao je i da su o svemu što se zbiva obavešteni i ruski ambasador, kao i ambasador SAD i drugi važni ambasadori.

Na pitanje da li će od Putina tražiti pomoć ruske vojske, kao što je to svojevremeno tražila sirijska vlada, Vučić je istakao da bi voleo da Srbija, uz poštovanje za građane Sirije, bude mirna zemlja, uspešne ekonomije, zemlja budućnosti, a ne da bude pretvorena u pakao.

„Ne bih voleo da se veliki ratni sukobi odigravaju na našoj teritoriji i zato ću dati sve od sebe da se mir sačuva“, podvukao je.

Naveo je da nema sumnje da će obavestiti predsednika Rusije o svemu što se zbiva i tražiti njegovu podršku u svim međunarodnim forumima, ali i ukazati na licemerje sa kojim se na dnevnom nivou suočavamo i zatražiti savet od njega.

Srbija želi dugotrajni mir, ali mir ne nastaje na progonu Srba i na politici dugih cevi, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je izjavio da se, na žalost, i danas videlo koliko je bio u pravu kada je govorio da dijalog nije ni blizu stigao do sporazuma.

To je, kako je rekao, zato što kosovski Albanci nisu želi sporazum i ne žele ga, već žele nove napade i sa takvom politikom će nastaviti.

„Lagaće da žele dogovor i radiće na poniženju Srbije i zauzimanju Severa Kosova. Nemojte da imate iluzija da će biti drugačije“, poručio je predsednik.

Predsednik Vučić je poručio da je Srbija  reagovala odmereno, mirno staloženo, ali i jasno upozorila da neće tolerisati nasilje nad Srbima na KiM.

Beograd će, kaže, nastaviti razgovore, s tim što će način i forma tog dijaloga morati da ima smisla i da može da dovede do rezultata, a ne da se on vodi da bi se ispunilo medijsko vreme.

Srbija će se, poručio je predsednik, uvek dijalogom i razumom boriti protiv bezumlja, nerazumevanja i namere onih koji bi da ratovima, nasiljem i dugim cevima uređuju sadašnjost i budućnost.

Poručio je i da je Srbija veoma ozbiljna zemlja koja ničim neće ugroziti mir, ali da će učiniti sve da zaštiti goloruko srpsko stanovništvo.

„A, što se Albanaca tiče, mi želimo dugotrajni mir, ali taj mir ne može da nastane na temeljima pogroma srpskog življa i političi dugih cevi, koji će da primenjuju svaka dva meseca zarad svoje politicke koristi“, rekao je predsednik i ponovio da se Oluja i Bljesak za vreme njegovog mandata neće ponoviti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *