Porez na imovinu može se platiti i elektronskim putem

Od 1. marta uverenja o plaćenim porezima, doprinosima za zdravstveno osiguranje, PDV-u i drugim porezima i doprinosima se izdaju u elektronskom obliku.Od 1.marta uplata poreza na imovinu omogućena i elektronskim putem.

Građani i privreda od 1.marta će moći da porez na imovinu plaćaju i elektronskim putem bilo kojom platnom kreditnom karticom i to putem jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije. Zahvaljujući tom portalu (lpa.gov.rs) građani su od 1. januara ove godine mogli i da provere stanje poreza i da podnose zahteve za uplatu.

Premijerka Ana Brnabić očekuje da će Srbiji to pomoći da napreduje na Duing biznis listi što kasnije, kako kaže, omogućava nove investicije i radna mesta.

Brnabić je istakla da za nju elektronska uprava znači brzu, efikasnu i transparentnu uslugu koja se pruža građanima i privredi i istakla da je E-uprava najefikasniji način borbe protiv korupcije. “Uvođenjem E-uprave se uvodi osnovni red u državi. Najveći benefit za državnu upravu je što mi zdrav razum i red uvodimo u državnu upravu, a za građane i privredu postajemo servis”, istakla je premijerka.

Ona je navela da se prilikom digitalizacije došlo do informacija šta sve nedostaje u administraciji, koji procesi nemaju smisla i treba da se optimizuju.

Poreska uprava od 1.marta izdaje poreska uverenja o plaćenim obavezama u elektronskom obliku, izjavio je ministar finansija Siniša Mali. On je rekao da je Jedinstveni informacioni sistem lokalne poreske administracije deo poreske reforme i sa ciljem da što veći broj usluga bude eletronski i što dostupniji građanima i privredi.

Objasnio je da taj portal pokazuje koliko je vlada posvećena digitalizaciji, a sve kako građani ne bi morali da gube vreme u redovima na šalterima, već na jedan klik sve dobiju i domah izvrše plaćanje. „Važno je da ćemo na ovaj način moći da kotrolišemo lokalne samouprave koliko su uspešne u naplati poreza za imovinu. Ovaj model će biti veliki doprinos kontroli rada lokalnih poreskih administracija“.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge je čestitao vladi na uspešno realizovanom projektu i povezivanju svih lokalnih porekih administracija u jedinstveni sistem.

Naglasio je da će lokalne samouprave moći mnogo efikasnije da ubiraju poreske prihode, kao i da je unapređen ceo sistem, od čega će veliku korist imati građani i privreda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *