Počinje Mundijal !

Danas u Moskvi od 17 časova počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu 21. po redu .Mundijal počinje utakmicom između Rusije i Saudijske Arabije koja se igra na stadionu Lužnjiki.

Od 209 članica, koliko ih ima FIFA, za najveći svetski trofej u Rusiji boriće se 32 reprezentacije, među kojima je i Srbija, posle osam godina.

Selekcija Srbije će igrati u grupi E zajedno sa selekcijama Kostarike, Brazila i Švajcarske.

Utakmice na najvećoj smotri fudbala u Rusiji igraće se osim u Moskvi u još 10 gradova – Samari, Njižnjem Novgorodu, Volgogradu, Jekaterinburgu, Saransku, Rostovu na Donu, Kaljiningradu, Kazanju, Sočiju i Sankt Peterburgu, s tim da ruska prestonica daje dva stadiona – Oktritije arenu i Lužnjiki.

Za velelepna, moderna zdanja i okolnu infrastrukturu Vlada Rusije uložila je čak 20 milijardi dolara, svi su u državnom vlasništvu i sa najvišim kriteterijumima FIFA, uz maksimalne mere bezbednosti, pa se očekuje da organizacija bude na vrhunskom nivou.

Titulu prvaka sveta brani Nemačka, koja je pre četiri godine bila najbolja u Brazilu.

Pred Nemcima je svakako veliki izazov, jer su titulu dvaput zaredom osvajali samo Italija (1934. i 1938) i Brazil (1958. i 1962), što znači da to niko nije uspeo više od pola veka.

Spisak glavnih izazivača je dugačak.

Timovi sa šampionskim pedigreom uvek su u najužem krugu favorita, tako da izuzetak nije ni Rusija 2018.

Tu su petostruki šampion Brazil, potom Argentina, Francuska, Španija, koja je pred start takmičenja smenila selektora Đulena Lopetegija i postavila Fernanda Jera…

Konce velesilama će pokušati da pomrse mnogi, a prema procenama kladionica, najviše šansi imaju evropski prvaci Portugal, Belgijanci, Danci, Hrvati, Kolumbijci…

Za Srbiju bi veliki uspeh bio da prođe grupnu fazu, što će biti mnogo lakše ako na startu, u nedelju, savlada nezgodnu Kostariku pre utakmica protiv Švajcarske 22. juna u Kaljiningradu i pet dana kasnije Brazila u Moskvi.

Pre prve utakmice na Mundijalu Rusija – Saudijska Arabija pred 80.000 gledalaca na Lužnjikiju, biće upriličeno svečano otvaranje šampionata, uz prigodan program sa britanskom pop zvezdom Robijem Vilijamsom u centru pažnje.

Mundijal je za 88 godina osvajalo samo osam selekcija – Brazil (pet trofeja), Nemačka i Italija (četiri), Urugvaj i Argentina (po dvaput), Englezi, Španci i Francuzi.

Od danas su vam potrebni dobro društvo, grickalice i piće – krećemo!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *