Počinje izgradnja najveće vetroelektrane u Evropi ?

Izgradnju najveće vetroelektrane u Evropi “Maestrale Ring” u Vojvodini će početi kompanija “Fintel Energija A.D.”.

Odbor Direktora kompanije, navodi se u saopštenju, doneo je odluku o pokretanju projekata izgradnje novih vetroparkova, među kojima je i projekat razvoja “najvećeg vetroparka na evropskom kontinentu“.

Generalni direktor kompanije Fintel Energija, Ticijano Đovaneti (Tiziano Giovannetti) najavio je da će ovim projektima Srbija biti među najbržim zemljama koje će se uključiti u energetsku tranziciju sa fosilnih goriva do čiste energije.

Kompanija Fintel Energija A. D. je osnovala nove SPV-ijeve za razvoj novih projekata izgradnje vetroelektrana Lipar d.o.o. (10 MW), Lipar 2 d.o.o (10 MW) i Maestrale Ring d.o.o. (572 MW).

“Projekat ‘Maestrale Ring’ će biti najveća vetroelektrana koja se gradi na kopnu na celom evropskom kontinentu”, rekao je Đovaneti.

Nije navedeno kada bi ovaj vetropark trebalo da počne da se gradi i kada će biti završen.

On je naglasio da će novi projekti biti u 100 odsto u vlasništvu kompanije Fintel Energija, kao i da će se nalaziti u regionu Vojvodine.

“Korakom koji smo danas napravili, kompanija će uspeti da poveća ukupnu instalisanu snagu vetroelektrana koje razvija sa 352 MW na 944 MW, čime bi se Fintel Energija pozicionirala u sam vrh evropskih kompanija za razvoj projekata izgradnje vetroelektrana”, naveo je Đovaneti.

Fintel Energija A.D. je pionir u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora na Balkanu, gde posluje već čitavu deceniju i predstavlja jednog od najznačajnijeg investitora iz ove oblasti u Srbiji.

U ovom periodu izgradila je i pustila u rad prva dva vetroparka u Srbiji i privodi kraju izgradnju trećeg vetroparka (Košava faza 1).

Fintel Energija trenutno radi na izgradnji druge faze projekta Košava koja će predstavljati proširenje postojeće vetroelektrane Košava snage 69 MW.

Druga faza Košave sastojaće se od dodatnih 52 MW instalisane snage i finansiraće se kroz udruživanje lokalnih i međunarodnih Kreditora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *