Održan nastavak dijaloga u Briselu

U Briselu je održan sastanak,predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističe da su razgovori danas bili veoma složeni.

Najavljivani nastavak dijaloga Beograda i Prištine održan je danas u Briselu, a posle njega ključni akteri kažu da sastanak nije bio nimalo lak, kao i da još nema govora o kompromisnom rešenju za obe strane.

Dok srpski predsednik objašnjava da Hašim Tači “traži sve” i insistira na nezavisnom Kosovu, Tači poručuje da je ovo bio “i najteži i najgori sastanak u poslednjih šest godina”.

Vučić je preneo da je dogovoreno da se razgovori nastave kako bi se tražio zajednički imenitelj kompromisnog rešenja, kao i da se sačuva mir i stabilnost u odnosima Beograda i Prištine.

On je u kratkoj izjavi novinarima posle sastanka rekao da današnji razgovori svakako nisu bili laki i da postoje dve stvari oko kojih su se dogovorili.

“Jedna je da razgovore nastavimo, da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisog resenja i druga stvar je da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine“, rekao je Vučić novinarima.

Naveo je da ne bi imao više ništa da doda, a ako u jednoj rečenici može da kaže, to je da Albanci i Hašim Tači bi želeli da dobiju sve i traže sve za Albance sa Kosova, dok se Beograd trudi da pronađe komrpomisno rešenje u kome nijedna strana ne bi bila unižena.

“Ja se naravno borim za Srbiju i srpsku stranu u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni”, rekao je Vučić da pozicija i razgovori nisu laki za bilo koga.

Na pitanje novinara da li će prihvatiti nezavisnost Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je:

Upravo takav tip razgovora imam na svakodnevnoj bazi – da li ćemo postići kompromis, kakvo bi bilo kompromisno rešenje…Jedino kompromisno rešenje koje nam nude sve kosovske političke strane, pogotovu Hašim Tači i svi ostali, jeste uvek samo priznavanje nezavisne države Kosova. To tako ne funkcioniše”, rekao je Vučić.

Moramo, dodao je, da sednemo i da pokušamo da i jedni i drugi kažemo svojim građanima da moramo da postignemo kompromis o mnogim važnim pitanjima.

“Vi ne možete biti apsolutno zadovoljni, a ni mi ne možemo biti apsolutno zadovoljni. Ako su obe strane jednako nezadovoljne, to bi značilo da možemo da postignemo pravo kompromisno rešenje”, poručio je.

Na konstataciju novinara da je prošli put dogovoreno da se problemi rešavaju na miran način, ali da je i pored toga došlo do par incidenata, Vučić je rekao da se razgovaralo o tome i da su danas preduzete neke vrste “tehničkih koraka” kako da se to sprečava u budućnosti.

On je naglasio da je njegov posao da brine o bezbednosti Srba i da se uspevalo da se sačuva njihova sigurnost i bezbednost.

Na pitanje koje dalje korake očekuje što se dijaloga tiče Vučić je rekao da je pitanje teško, a odgovor još komplikovaniji iz prostog razloga što je situacija takva, i što je reč o problemu koji postoji 150 godina i više na različite načine…

“Ali imate li pravo da prekinete razgovore i sve ostavite emocijama i strastima da rešavaju i sve sve uzmu pod svoje – mislim da na to nemate pravo. Zato je Srbija odlučna da razgovore nastavi i kada budu zakazani mi ćemo te razgovore da nastavimo u dobroj veri i najboljoj nameri da do rešenja dođemo” rekao je predsednik Srbije i dodao:

“A da li ćemo do rešenja doći…do toga da možemo da ponudimo našim društvima nekakvo rešenje to ćemo da vidimo – nismo blizu tako nečemu”.

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači je današnji sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, ocenio “najtežim u poslednjih šest godina”.

Tači je u prisustvu Mogerinijeve novinarima nakon sastanka rekao da je to bio “težak sastanak”.

“Ovo je najgori sastanak koji je održan sa Srbijom u poslednjih šest godina”, rekao je Tači.

On je objasnio da su Vučić i on najpre razgovarali sa Mogerinijevom o “evropskoj budućnosti Kosova, normalizaciji odnosa i postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom”.

Konačni sporazum treba da bude za dobre susedske odnose, mir i stabilno na Balkanu i integraciju u NATO i EU. Nakon toga održali smo sastanak na nivou predsednika, bio je kratak, ne lak, najkraći i najgori sastanak od svih sastanaka koje smo održali u poslednjih šest godina”, naveo je Tači.

Ipak, kazao je da i “dalje vidi svetlo na kraju tunela”, mada će, dodaje, to “biti izuzetno teško”.

“Srbija i dalje vidi Kosovo kao deo svoje teritorije. Predsednik Vučić i Srbija moraju shvatiti da je Kosovo suverena država. Mi ćemo raditi na postizanju konačnog sporazuma koji će biti dobar obe zemlje, ali će tu biti još većih poteškoća u narednim danima i mesecima”, zaključio je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *