Od sutra i zvanično Srbija punopravna članica CERN-a

Srbija će od sutra i zvanično postati 23. zemlja punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) saopštila  je premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Sutra ću boraviti u Ženevi gde ću ponosno predstavljati Srbiju na zvaničnoj ceremoniji podizanja zastave ispred CERN-a čime ćemo finalizovati taj proces i Srbija će od sutra i zvanično postati 23. zemlja punopravna članica ove prestižne međunarodne naučne institucije“, rekla je Brnabić u Istraživačkoj stanici „Petnica“.

Ona je navela da nisu čak ni sve zemlje članice Evropske unije članice CERN-a, ali da Srbija jeste.

To, istakla je, pokazuje sve naše potencijale, svu snagu našeg obrazovnog sistema, a pre svega naših srednjih škola i tehničkih fakulteta.

„Nadam se da će to punopravno članstvo u CERN-u vama dati još jedan signal da ostajete u Srbiji zato što ukoliko ostajete u Srbiji, na našim fakultetima imaćete šansu da učestvujete u punom kapacitetu na svim naučnim projektima i istraživanjima koje radi CERN“, rekla je Brnabić.

Ona je danas u „Petnici“ prisustvovala uručenju spektrometra – uređaja koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka, koji će pomoći u razvoju znanja i talenata oko 400 mladih polaznika tog istraživačkog centra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *