Od 20.do 27. oktobra održava se 64. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Pod sloganom „Pismo = Glava”,   64. Međunarodni beogradski sajam knjiga održava se od 20. do 27.oktobra ,saopštili su organizatori na konferenciji za novinare u Starom dvoru i najavili su da je sve spremno za sajam.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je podsetio da je Beogradski sajam knjiga najveći i najmasovniji događaj kulture u Beogradu, ali i šire. Ovogodišnji sajam knjiga otvoriće srpski pisac Milovan Vitezović na Beogradskom sajmu, dok je zemlja – počasni gost sajma Arapska Republika Egipat, najavio je Karl.

– Beograd na prostoru Zapadnog Balkana jeste najveća raskrsnica kulturnih dešavanja, a oktobar jeste period kada je na toj raskrsnici najveća gužva. Bemus se polako privodi kraju, Sajam knjiga treba da počne, kao i Beogradski džez festival, dok će se paralelno odvijati manifestacija „Dani slobode” kojom obeležavamo oslobađanje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu – naveo je resorni sekretar.

On je istakao je veoma važan uspeh predstojećeg Beogradskog sajma knjiga jer, kako je dodao, na talasu tog uspeha i izdavaštvo dobro posluje u narednom period.

– Nadam se da će sledeće godine sajam trajati dan duže. Ideja je da se sajam otvori u subotu, kako bismo imali dva sajmaska vikenda za ljude izvan Beograda, koji u velikom broju posećuju ovu manifestaciju, posebno deca – najavio je Karl.

Zamenica generalnog direktora Beogradskog sajma Gorica Škipina istakla je da će se ove godine na oko 30.000 metara kvadratnih predstaviti više od 500 izlagača iz zemlje i inostranstva. Ovogodišnji sajam knjiga je, prema njenim rečima, posvećen jubilejima Miloša Crnjanskog, Danila Kiša i Milorada Pavića.

Ambasador Arapske Republike Egipat Amr Alguvejli je istakao da će na otvaranju sajma knjiga u Beogradu biti prisutna i egipatska ministarka kulture, kao i da se očekuje nastup ansambla baleta Kairske opere. Takođe, kako je istakao, nekoliko značajnih egipatskih pisaca će se lično predstaviti beogradskoj čitalačkoj publici.

Urednik programa sajma knjiga Vule Žurić istakao je da će se posle svečanog otvaranja sajma i egipadskog štanda održati u sali „Ivo Andrić” tribina „Pravda za Nobela”, a povodom izbora ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

Tradicionalni „Školski dan” ove godine biće organizovan u četvrtak, 24. oktobra, uz poseban program u sali „Dobrica Erić”. Pojedinačna ulaznica je 250 dinara, a kolektivna 150 dinara, najavili su organizatori.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *