Od 1. januara 2021. veće penzije za 5,9 odsto

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će od 1. januara 2021. godine penzije biti veće za 5,9 odsto na osnovu švajcarske formule i najavio povećanje minimalne zarade za oko 2.000 dinara, to jest za 6,6 odsto.

Na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, čija je jedna od tema bila utvrđivanje minimalne cene rada, Mali je rekao da je planirano povećanje penzija po zakonu, na osnovu švajcarske formule.

„Situacija u budžetu je stabilna. Idemo i sa povećanjem minimalca od 6,6 odsto i sa povećanjem penzija od 5,9 odsto. Novca za to u budžetu imamo“, rekao je Mali.

Od 1. januara minimalac veći za 2.000, iznosiće 32.126

Ministar finansija najavio da će minimalna zarada u narednoj godini biti povećana za oko 2.000 dinara, to jest za 6,6 odsto, i da će ukupno iznositi 32.126 dinara, a da će vlada podneti najveći teret tog povećanja.

Kaže da će minimalna cena rada po radnom satu biti povećana za 172,5 dinara na 183,9 dinara.“Imali smo veoma težak, ali konstruktivan dijalog“, rekao je Mali, dodajući da su uvek suprotstavljeni stavovi sindikata i poslodavaca, ali i da vlada donosi konačnu odluku.

Ističe da se pored ekonomske krize vlada odlučila da poveća minimalac, jer smatra da je to važno da bi se očuvao realni životni standard građana.

Mali kaže da je inflacija 1,5 odsto, tako da će sa povećanjem minimalca od 6,6 odsto, realno povećanje biti 5,1 odsto.

„Sutra će na vladi biti doneta odluka o povećanju neoporezivog dela zarade sa 16.300 na 18.300 dinara. To je oko osam milijardi dinara koje će država preuzeti na sebe“, rekao je ministar.

Mali kaže da je prošle godine minimalac bio povećan rekordnih 11,1 odsto, kada je povećanje bilo oko 3.000 dinara.

Ministar finansija navodi da se vlada vodila interesom ljudi koji primaju minimalne zarade, kao i da je tačno to što kažu poslodavci da povećanje minimalce zarade podiže i druge zarade.

„Želili smo da očuvamo interese poslodavaca, iako je ceo svet pogodila najveća kriza u istoriji“, rekao je Mali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *