NJSO se povlače nakon upozorenja zapadnih sila

Pripadinici NJSO (bivši ROSU) povlače sa Severa Kosova nakon upozorenja zapadnih sila da su u Zubinom Potoku prekoračili dozvoljenu upotrebu sile rekao je predsednik Vučić.

„Prema informacijama koje imamo, samo još četiri vozila NJSO nalaze se na Severu Kosova i oni se povlače. To je dobra vest za očuvanje mira i stabilnosti i za naše građane KIM“, rekao je predsednik u Skupštini Srbije oko 13.00 sati.

„Što se tiče zapadnih sila, one nisu javno izašle sa stavom, ali su njima rekli da je ono što je bilo u Zubinom Potoku bilo prekoračenje dozvoljene upotrebe sile i da je važno da se brzo povuku. Pretpostavljam da je to ključna stvar zbog koje su se tako brzo povukli“, preneo je Vučić.

On je napomenuo da je plan kosovskih snaga bio hapšenje 26 lica, a da je njih 19 sa severa Kosova je privedeno u južni deo Kosovske Mitrovce.

Vučić smatra da će provokacije će nastavljene.“Hašim Tači je rekao da zna da ne sme na Kosovo jer ga tu čeka NATO i ja to znam, i znam koliko je teška situacija za nas. I veoma sam srećan kad je Tači miran i siguran da sve dobro zna i da sve dobro rauzme“, rekao je Vucicć.

On je poručio da će Srbija gledati da sačuva mir, izrazivši zahvalanost srpskom narodu za „hrabrost i junaštvo i što su još jedanput uspeli da sačuvaju srpska ognjišta i pokazali kako goloruki umeju da čuvaju svoje kuće i porodice“.

Vučić je podsetio da Srbija nije reagovala na učešće predstavnika kosovskih trupa na vežbi u Hrvataskoj.“Ne zato što nismo mogli, to je strašna provokacija, to se ne radi. Namerno sam želeo da prećutimo da bismo pokazali da ne moramo da reagujemo u svakom trenutku. A oni koji su to uradili – uradili su to samo da bi videli našu ishitrenu reakciju i ama baš ništa više“, smatra predsednik.

On je poručio da će Srbija da radi svoj posao u skladu sa međunarodnim javnim pravom uvek.

„Daćemo sve od sebe da obezbedimo ekonomski i socijalni napredak Srbije“, zaključio je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *