Nedimović: Šta je sve oštećeno u poplavama znaćemo do utorka

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović povodom poslednjih poplava izjavio je da će država nakon dobijanja preciznih podataka, raditi evaluaciju i izaći sa konkretnim merama podrške i istakao da je najvažnije da se saniraju vodotokovi koji su napravili štetu, a da je u toku dezinfekcija poplavljenih područja.

Nedimović je u Jutarnjem programu RTS naveo da je juče održan operativan sastanak na kojem su predstavnici ugroženih opština dobili instrukcije kako da prijave štetu, da bi im država pomogla u saniranju.

Nedimović dodaje da su sada na potezu lokalne samouprave sa svojim komisijama za procenu štete i da će nakon dobijanja preciznih podataka država raditi evaluaciju i izaći sa konkretnim merama podrške.

„Što se tiče stambenih objekata do utorka ćemo imati tačan broj koliko je objekata oštećeno, postoji zakon koji reguliše po kategorijama, koliko objekti koji su najmanje oštećeni mogu da dobiju do onih u šestoj kategoriji koji su najviše oštećeni i koji mogu najviše da dobiju. Što se tiče poljoprivrednog zemljišta, imamo delove poljoprivrednog zemljišta koje je promenilo svoju strukturu od nanosa mulja i blata tu više nemate obradive površine. Kod ratarskih kultura kad dođe do povlačenja vode nećemo imati nikakvih ozbiljnijih kultura, kod voćarskih kultura tipa malina, jagoda gde imamo trajnih oštećenja, oni koji su osigurani imaju način da kompenzuje štetu, a oni koji nisu, mi ćemo morati da pomognemo i naćićemo način za to“, objašnjava ministar.

Kako kaže, lokalnim samoupravama pomoći će se putem Republičke direkcije za robne rezerve ukoliko je nekome potreban repromaterijal, stočna hrana.

„Juče smo lokalnim samoupravama i poljoprivrednicima na terenu ponudili stočnu hranu, javile su se neke poput Trstenika da im je to neophodno. Ponudili smo im energente preko robnih rezervi – dizel gorivo zaotklanjanje posledica a isto tako i za radove koji su neophodni da se obavljaju na poljoprivrednom zemljištu“, navodi Nedimović.

Ističe da je na teritoriji opštine Kraljevo poplava izazvala najviše problema, zatim u Trsteniku, Guči i Kniću.“Ostale sredine jesu zahvaćene poplavama, ali tu imamo drugu vrstu problema. Ove četiri imaju najviše oštećenih objekata s obzirom na broj stanovnika koji žive na prostoru tih lokalnih samouprava“, rekao je ministar.

On ističe da je najvažnije da se saniraju vodotokovi koji su napravili štetu i dodaje da je u toku dezinfekcija na kojoj rade ljudi iz Zavoda za javno zdravlje i Uprave za veterinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *