Neće biti povećanja cena na severu Kosova

Privrednici na severu Kosova kažu da neće biti povećanja cena, niti ima nestašice robe posle započinjanja carinskog rata iz Prištine prema Beogradu.

Privrednici sa severa Kosova saopštili su danas da, nakon poslednje odluke Prištine o uvođenju takse od 100 odsto na uvoz srpskih proizvoda, neće biti podizanja cena. Apeluju na građane da ne prave kućne zalihe jer, kako kažu, robe ima dovoljno.

Radoš Petrović, predstavnik privrednika sa Severa KiM rekao je da je na poslednjem sastanku privredinika akcenat stavljen na vlasnike trgovinskih radnji, tj. prehrambenih proizvoda, jer je to trenutno najveći problem, prenosi Kossev.

“Zaključak sastanka je da podizanja cena neće biti, trenutno hrane ima za još nekoliko dana. Nadamo se da ćemo svim sredstvima da obezbedimo hranu za narod. Ponavljam da neće biti podizanja cena i narod nema razloga da strahuje. Zamolili bismo građane da ne prave kućne zalihe, da ne bi došlo do panike, a mi ćemo se snaći kako ćemo da obezbedimo,” rekao je Petrović.

Dragan Nedeljković, privrednik iz Zvečana istakao je da, uz postojeće rezerve i ono što obezbede privrednici, robe ima dovoljno.

“Privrednici su stali u funkciju Kriznog štaba i radićemo koordinisano. Želim naše građane da obavestim da robe ima dovoljno i da kupuju danas kao što su kupovali i juče i prošle nedelje, da nema potrebe da prave zalihe, neke kućne rezerve, jer robe ima dovoljno i biće dovoljno. Ono što obezbedimo mi i ono što trenutno imamo u rezervi, a i predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) je sinoć rekao da će i država pomoći da se snabdevenost poboljša, tako da nema razloga za paniku,” kazao je Nedeljković.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić, predsednik Privremenog opštinskog organa Aleksandar Spirić, kao i zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, razgovarali su danas u Mitrovici sa privrednicima o stanju na Severu Kosova.

Međutim, potpuno suprotne poruke ovi prvaci kosovskih Srba na Severu takođe saopštavaju u javnost, istovremeno.

“Već se polako oseća nestašica mleka”, još pre dva dana je za beogradske medije rekao Igor Simić, a istog dana je rekao da su u Studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici zalihe hrane dovoljne za svega šest dana, i to po redukovanoj ishrani. Takođe je objasnio da će litar mleka da košta 320 dinara i da će 90% građana na KiM-u, „postati socijalna kategorija“ I Goran Rakić je takođe za beogradske medije govorio o tome kako srpska porodica u jednom danu kupuje “litar mleka i kilo hleba”, a već sutradan mogu da kupe “100 gr hleba i 100 gr hleba”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *