Najveća izložba dela Save Šumanovića u Novom Sadu

U subotu, 24. septembra u 20.22 časa, biće otvorena izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“ ,posvećena vizuelnoj umetnosti, najavljeno je na konferenciji za medije u Spomen zbirici Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Ova izložba jedinstvena je u Srbiji, a predstaviće najveći broj dela Save Šumanovića na jednom mestu i tri muzeja koja će biti mesta postavke, a to su Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske i Galerija slika „Sava Šumanović“ iz Šida.

Programska direktorka Fondacije Novi Sad Evopska prestonica kulture, Sara Vuletić istakla je da je ovo jedna divna saradnja između više institucija što opet govori da zajedno možemo sve, jer je velika je čast sarađivati sa Galerijom Matice srpske i Spomen-zbirke Pavla Beljanksog kao i Galerijom slika Save Šumanovića u Sšidu.

U ova tri prostora, nalazi se preko 100 slika jednog od najboljih srpskih modernista i ovo je zaista jedna jedinstvena prilika jer do sada nikada nismo imali priliku da posvedočimo ovoliko širokom opusu našeg slavnog slikara. Kroz saradnje sa institucijama, umrežavamo prostore, programe i procese pomerajući granice zajednički kao Novi Sad i Srbija, rekla je Vuletić.

Ovaj projekat, čiji je nosilac Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, na kompleksan način promoviše stvaralaštvo jednog od glavnih predstavnika srpskog modernizma u evropskom kontekstu, umrežavanjem sa muzejima i udruženjima u kulturi, obrazovnim institucijama, institutima kulture, samostalnim stvaraocima u zemlji i inostranstvu.

Milana Kvas, autorka projekta i upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanksog naglašava da su do ideje za ovakav projekat došli jer je sama zbrika utemeljena na umetnosti između dva svetska rata, jer je to zbirka koja predstavlja antologiju jugoslovenske umetnosti ovoga perioda u kojoj se nalazi devet Šumanovićevih slika.

Upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski i direktorka Galerije slika „Sava Šumanović” u Šidu, Jovana Lakić predstavile su postavke u izložbenim prostorima svojih institucija i istakle značaj ove međumuzejske saradnje.

Jovana Lakić, direktorka Galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida ističe da je ovo poseban dan za sve jer je pre tačno 70 godina otovrena Galerija u Šidu, u kojoj će od 3. oktobra biti postavka posvećena ciklusu Šiđanki, koji je jedinstveni ciklus u savremenim tokovima evropskog slikarstva.

Upravnica Galerije Matice srpske, Tijana Palkovljevic Bugarski naglsila je da će Novi Sad kao EPK dati priliku Novosađanima ali i svim onim koji dolaze ovde, da u narednim mesecima vide celokupan opus Save Šumanovića u ove tri institucije.

Ovo je jedan ižuzetan dodgađaj za sve ljubitelje umetnosti, mi smo ponosni što smo deo ovakvog jednog projekta i ovo je lepota Evropske prestonice kulture kao projekta da nam omogući neke stvari koje inače nisu moguće, da nas podstaknemo da budemo bolji i napravimo iskorake koje naša publika i naš grad zaslužuje, rekla je Palkovljevića Bugarski.

DDOR osiguranje je važan akter Trga galerija i zvanično osiguranje projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i programskog luka Kaleidoskop kulture, a takođe i partner nedelje vizuelne umetnosti.

Kada je u pitanju očuvanje kulturnog nasleđa, Unipol, naša matična kuća, pruža podršku inicijativama i projektima u oblasti kulture i umetnosti. Kada se fokusiramo na vizuelnu, Unipol je uspostavio svoj poseban muzej, pod nazivom CUBO, u kojem promovišemo kulturu organizovanjem događaja i izložbi sa različitim tematikama kako bismo zajednici preneli i ovo važno nasleđe i vrednosti Unipol grupe. Uz ovaj projekat, Unipol je podržao izložbe svetski poznatih umetnika, kao što su Mone, Šagal, Renoar, Pikaso, Van Gog, Dali i mnogih drugi, rekao je Frančesko Maši, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja.

On dodaje da je DDOR prepoznao značaj promocije i podrške umetnosti kroz raznolike inicijative, koje se kreću od otkupa radova mladih autora koji krase naše prostorije do saradnje sa Fondacijom Novi Sad – Evropska prestonica kulture, koja je od velikog značaja za grad. Podržavajućii projekat Kaleidoskop kulture, koji se tradicionalno održava na Trgu galerija, izrazio je želju da dodatno učvrsti tradicionalnu posvećenost umetnosti i kulturi.

Ovogodišnja izložba slika Save Šumanovića, jednog od najistaknutijih umetnika u Srbiji prošlog veka, čini nas izuzetno ponosnim. Svim posetiocima izložbe želim da uživaju u ovim radovima, zaključio je Frančesko.

Kaleidoskop kulture, koji se trenutno održava, predstavlja najbolji evropski trend brend u oblasti kulture 2021. godine i legatski projekat Evropske prestonice kulture.

Treću godinu za redom, nedelja vizuelne umetnosti otvara se na Trgu galerija, mestu koje tradicionalno pripada vizuelnoj umetnosti i koje će u budućnosti biti pretvoreno u prostor za negovanje postojećih i stvaranje novih trajnih vrednosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *