Najmoderniji auto-put deonica na delu Moravskog koridora od Pojata do Makrešana

Deonica na delu Moravskog koridora od Pojata do Makrešana, koja je otvorena u subotu, najmoderniji auto-put koji je od značaja za sve građane i privredu zemlje izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je naveo da je svaki novi kilometar puta i auto-puta od značaja za život svih građana, dodajući da je novootvorena deonica veliki događaj, kao i da je reč o auto-putu koji je širi od ostalih za 1,6 metara. „Taj digitalni auto-put je veoma važan i za građane Rasinskog, Raškog i Moravičkog okruga, preko pola miliona ljudi živi pored auto-puta. On gura privredu napred, postaje ceo deo Srbije atraktivniji, bezbedniji za saobraćaj i za ljude“, rekao je Mali sinoć za TV Pink.

Mali je naveo da se do 2012. godine izgradilo svega 596 kilometara auto-puteva, a od tada do danas, više od 400 kilometara brzih saobraćajnica i novih auto-puteva. „Ceo koncept ekonomske politike zasniva se na rastu, penzija, plata, ekonomije… Zato se borimo za svaku investiciju. Mi ni od jedne investicije, puta, kilometara, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, škola, bolnica uprkos krizi nismo odustali“, rekao je Mali. Podsetio je da je kroz program Srbija 2025 koji je definisan 2019. godine najavljeno da će biti investirano oko 14 milijardi evra u auto-puteve, železnicu, zelenu agendu, metro u Beogradu koji se gradi, dodajući da je svako dato obećanje ispunjeno. Komentarišući to što radove izvodi američko-turski konzorcijum, a ne kineski, Mali je naveo da je osnovni motiv taj da puteve radi onaj ko da najbolju ponudu. „Nama su Kinezi dosta radili, pa su hteli Amerikanci i mi smo rekli da će najbolja ponuda pobediti. Srbija je postala atraktivna za investicije, imamo fabrike, nova radna mesta.

Investitori žele da dođu ovde. Metro rade Kinezi i Francuzi… Aerodrom je prelep, tri puta smo povećali kapacitet. Ne želimo da zavisimo ni od koga, ali ćemo da vidimo ko šta nudi i da imamo dobre odnose“, rekao je Mali. Na pitanje dokle se stiglo sa deonicom puta na Milošu Velikom Preljina – Požega i zašto se kasni sa završetkom tog dela auto-puta, Mali je naveo da je normalno da se dešavaju kašnjenja, te da je postojala situacija sa eksproprijacijom. „Očekujem da će, ako ne do kraja ove, početkom naredne godine, to biti završeno“, naveo je Mali. Podsetio je da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem danas obišao radove na železničkoj stanici Prokop, a na zamerke opozicije što je slikao predsednika tokom obilaska navodi da ne razume zašto je to problem. „Ne znam šta je pogrešno da u nedelju popodne pogledamo radove na onom projektu koji je bivši gradonačelnik Beograda Branko Pešić pokrenuo 70-ih godina, dakle 50 godina se čeka na izgradnju železničke stanice u Beogradu, radi se nešto što niko decenijama nije uradio i sada je problem što sam ja slikao Vučića“, naveo je Mali i dodao da će Prokop biti završen. Takođe, ministar je podsetio da je BDP prošle godine bio preko 60 milijardi evra i naveo da će ove godine biti 68 milijardi. „Imaćemo više za puteve, bolnice, kanalizaciju, fabrike, veće plate, penzije, uprkos velikoj ekonomskoj krizi imamo najslabiju stopu nezaposlenosti“, rekao je Mali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *