Na severu Kosova zatvorene sve radnje

U znak protesta zbog takse koje je Priština uvela pre više od 7 meseci,zatvorene su sve radnje na severu Kosova i Metohije.

U znak protesta zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, zatvorene su sve prehrambene trgovine, radnje, pekare, dućani i kiosci s robom na severu Kosova i Metohije.Ne rade niti drugi ugostiteljski objekti.

U znak solidarnosti sa privatnicima, ne rade ni ugostiteljski objekti, apoteke, piljare i pijaca u centru grada.

Dnevne novine koje su stigle jutros na sever Kosova besplatno su podeljene građanima.

Pekari su dugotrajni hleb dostavili samo KBC-u Kosovska Mitrovica.

Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM Radoš Petrović kaže da su pristinske mere dovele Srbe u pokrajini na ivicu humanitarne katastrofe i dodaje da će ova mera biti na snazi sve dok Priština ne ukine takse. Prema njegovim rečima, privrednici na severu Kosova očekuju reakciju medjunarodne zajednice, a veruju i u reči predsednika Vučića koji je naglasio da će pomoći srpskom narodu da prebrodi ovu krizu.

„Upozoravali smo da ne možemo da poslujemo ovako sa taksama i evo šta se dešava. Dok traju takse, dok ne možemo da nabavljamo robu normalno i radimo kao normalan svet, ovo će trajati“, rekao je Petrović, govoreći za Dnevnik RTS-a.

Ukazuje da je ova akcija privrednika počela spontano, pošto su jedan po jedan ostajali bez robe.

„Svi su se solidarisali, nije fer da neko radi a neko ne“, naglašava predsednik Udruženja privrednika na severu KiM.

Podseća da iz vlasti u Beogradu postoji obećanje da žitelje severa KiM neće ostaviti gladne i poziva međunarodnu zajednicu da se što pre uključi u rešavanje problema.

Priština je takse od 100 odsto uvela pre više od sedam meseci. Međunarodnoj zajednici upućeni su iz Beograda brojni apeli, protesti, diplomatske inicijative, što, međutim, nije urodilo plodom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *